FC Utrecht onder 17 leed vanavond een zure en onnodige nederlaag op het kunstgras van het Kras Stadion in Volendam. Evenals een half jaar terug werd het 2-1 in het voordeel van de Volendammers.

FC Utrecht had de nederlaag aan zichzelf te wijten. Behoudens een tiental minuten in de eerste helft was FC Utrecht de betere ploeg, die zich kansen schiep. Een viertal daarvan mag je gerust 100% kansen noemen. Eerst was het Louk Dekkers die in kansrijke positie inschoot maar zag dat Volendam keeper Kyle Saffrie de bal onder de lat vandaan wist te halen. Even later was het de goed spelende Mitchell van Rooijen die de lat op zijn weg naar succes vond. En daarna waren er twee mogelijkheden voor Odysseus Velanas, wiens vizier vandaag niet op scherp stond. Want een simpele schuiver in een hoek had volstaan voor een doelpunt, nu gaf hij keeper Saffrie de kans zich wederom te onderscheiden. Volendam wachtte aan de andere kant rustig af of FC Utrecht fouten ging maken, met name als FC Utrecht koos voor de opbouw door het midden. De kansen die zij daardoor kregen werden door FC Utrecht keeper Thijmen Nijhuis onschadelijk gemaakt. Het was na de eerste helft wel duidelijk dat het kunstgras niet in het voordeel van de Utrechters was, en daar was men niet de enige in, want tot nog toe kon geen enkele ploeg de drie punten meenemen uit Volendam.

Na rust, die dus met 0-0 in was gegaan, ging FC Utrecht tot twee maal toe de fout in, daar waar men in de eerste helft toch genoeg voor was gewaarschuwd. Halverwege die tweede helft probeerde Nick Lim zijn tegenstander aan de zijkant uit te spelen in plaats van voor de Engelse variant te kiezen (de bal de tribunes in). De voorzet die daarop volgde werd onvoldoende weggewerkt, waarna Baran Karadag probeerde de inzet van de toegesnelde Volendammer te blokkeren. De scheidsrechter zag er een overtreding in en gaf een strafschop. Aanvoerder Alex Plat stuurde Nijhuis naar de verkeerde hoek en zette Volendam zodoende op een 1-0 voorsprong.

Direct daarna greep trainer Ruud Heus in en ging met vier spitsen spelen. Dan moet je achterin natuurlijk met de over mijn lijk mentaliteit spelen, dat gebeurde echter niet en zodoende kon Volendam al snel profiteren van de ruimte die zij kregen: de voorzet van links werd door de volledig vrijgelaten Roy Tol tot doelpunt gepromoveerd. Het pleit voor de Utrechters dat men met volle overgave bleef knokken voor een beter resultaat. De treffer van Nick Venema vlak voor tijd was echter niet meer voldoende om de nederlaag af te wenden.

Trainer Ruud Heus was duidelijk in zijn analyse: “We hebben onszelf in de eerste helft tekort gedaan en hadden moeten scoren. In de tweede helft doen twee nonchalante momenten ons de das om. Het is jammer want we hadden vandaag goede zaken kunnen doen met betrekking tot de stand op de ranglijst. Natuurlijk blijven we nog volop meedoen. En ik kan niet zeggen dat de jongens er niet alles aan gedaan hebben om nog terug te komen, maar het was niet voldoende vandaag. Zaterdag krijgen we de kans om ons tegen deze ploeg te revancheren”.