Vandaag waren de rollen omgedraaid. Gaf FC Utrecht O19 het vorige week, thuis tegen hetzelfde Ajax O18, een beetje weg, vandaag werden de ruggen gerecht en lieten de mannen van trainer Robert Wijnands zien dat zij over veerkracht beschikken.

Zij lieten goed voetbal in de eerste helft zien, maar net als vorige week ging Ajax O18 iets slimmer om met de geboden mogelijkheden. Het was van Utrechtse kant bij vlagen goed. Maar dat konden zij niet altijd volhouden. En juist op die momenten werden de Amsterdammers gevaarlijk en konden zij tot scoren komen. Bij de eerste goal ging doelman Thijmen Nijhuis niet geheel vrijuit. Zijn poging om het voetballend op te lossen mislukte faliekant en daarmee bood hij Ajax de voorsprong op een presenteerblaadje aan. Ondanks zijn ultieme poging om in te grijpen kon Nijhuis Ajax’ spits Ottar Karlsson niet er van weerhouden zijn ploeg op voorsprong te brengen. Maar daar lieten de Utrechters zich gelukkig niet door van de wijs brengen. Er waren immers nog ruim 80 minuten te gaan, voldoende tijd dus om een en ander recht te zetten. Daar tekende Karim Loukili voor. Zijn vrij trap in de 29e minuut viel in één keer bij de tweede paal binnen. Doelman Meendering verkeek zich er ietwat op. Een belangrijk doelpunt want het bracht de Utrechters weer terug in de wedstrijd. Echt lang duurde de vreugde echter niet. 4 minuten later was de stand al weer 2-1 in het voordeel van de thuisploeg. Op een aanval van Ajax werd van Utrechtse zijde verdedigend onvoldoende scherp gereageerd. De bal mocht rondgespeeld worden om te eindigen bij aanvoerder Ezra Walian. En net als vorige week in Utrecht wist hij ook nu het net te vinden.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. In de wetenschap dat er echt wel wat te halen was op De Toekomst ging het er vanaf acquit meteen vol op. Ajax werd niet of nauwelijks de tijd gegund om te voetballen doordat de FC Utrecht volop druk naar voren gaf. In de fases waarin de Utrechters de teugels wat lieten vieren kwamen de gastheren aan het eigen spel toe. Daardoor werd het een aantrekkelijk en boeiend schouwspel. Het duurde tot in de slotfase aleer FC Utrecht langszij kwam. De voor Virgil Smith ingevallen Mitchell van Rooijen werd door een andere invaller, Tijn Wicherink, fraai weggestoken. Hij ging op doelman Meendering af en verschalkte hem door onder hem door te schieten. Met de resterende 8 minuten officiële speeltijd + 4 minuten blessuretijd in het vooruitzicht rook de ploeg dat er méér in zat. En dat was ook zo. Robert Wijnands had verdediger Jelle de Lange opgeofferd voor aanvaller Jesse van Baal. Hij luisterde zijn invalbeurt op met de winnende treffer van vanmiddag. Vanuit een alles of niets offensief kwam Mitchell van Rooijen in balbezit en hij bracht van Baal in stelling. Zonder aarzeling prikte hij de derde Utrechtse goal binnen en stelde zo de drie kostbare punten veilig.

Na afloop toonde trainer Robert Wijnands zich een tevreden mens: ”Wij wilden vandaag, hoe dan ook, niet met lege handen terug naar Utrecht. Dat we met de volle buit terug gingen doet mij veel plezier. Het is het resultaat van hard werken, als team vooral, en dat werd beloond. Vandaag werd onmiskenbaar weer eens duidelijk dat ook de spelers van de reservebank een belangrijke rol vervullen. Zij maakten verder af, wat de anderen al had voorbereid. Wij toonden vooral in de tweede helft de wil om te willen winnen. Het hele team heeft aan de winst bijgedragen.”

Ajax O18 – FC Utrecht O19 2-3

10. 1-0  Ottar Karlsson

30. 1-1  Karim Loukili

34. 2-1  Ezra Walian

82. 2-2  Mitchell van Rooijen

89. 2-3  Jesse van Baal