Ondanks alle goede bedoelingen is het FC Utrecht O19 vandaag niet gelukt om de volle winst uit Arnhem mee te slepen. Slechts één puntje leverde de wedstrijd op en zelfs dat puntje was eigenlijk niet verdiend.

In voorgaande wedstrijden was het de tegenstander die voor groot gevaar zorgde en ook nu daarop geen uitzondering. Al in de 2e minuut komt Vitesse gevaarlijk door. Doelman Menno Heus en de paal voorkomen erger. Van Utrechtse kant was het gehele eerste bedrijf ondermaats. Op een kans van Rodney Antwi en een schot van Menno Bark na, waren er geen serieuze doelpogingen te noteren. Van de Arnhemmers, daarentegen, was meer dan voldoende te zien. Goed voetbal, werklust, vechtlust als het moest tot aan de grens die scheidsrechter Beltman vandaag ruim had ingesteld. Daar staken de Utrechters schril tegen af.  Vitesse ging rusten met een 1-0 voorsprong. In de 38e minuut voetbalden de Arnhemmers zich een weg over het middenveld en door de Utrechtse verdediging heen. Een slimme steekbal van de nog jonge Louisben Jagt op Alain Baank zette de laatste vrij voor doelman Heus. De spits van de Arnhemmers aarzelde niet.

Het was dan ook niet zo gek dat trainer Pronk in de rust te kennen gaf niet heel erg onder de indruk te zijn van het Utrechtse spel. Door te benoemen waar het mis is gegaan en er op te hameren dat dit in de tweede helft minimaal verbeterd moest worden, stuurde hij zijn spelers weer naar buiten.

En het leek geholpen te hebben. In de eerste 10 minuten van de tweede helft had FC Utrecht het initiatief. In die fase lieten ze al meer aanvallend voetbal zien dan in de gehele eerste helft. Maar  een diepe bal vanuit de verdediging bracht Alain Baank weer in stelling. Hij zorgde met een slimme lob over Menno Heus voor verdubbeling van zijn score. Daarmee luidde hij tevens een fase in waarin het Utrechtse spel weer terug onder niveau daalde. Tot de 69e minuut. Na een goede combinatie aan Utrechtse zijde kwam Gyrano Kerk vrij aan de rechterkant en zijn voorzet werd door Rodney Antwi bij de eerste paal op waarde geschat: 2-1. Dacht iedereen, want de Rijssense scheidsrechter Beltman floot af, nét voordat de bal binnenviel. Hij zag een overtreding van Tarik Evre, en dus kon hij met een rode kaart van het veld. De toegekende strafschop werd door Sofyan Amrabat verzilverd.

Met nog zo’n 20 minuten te gaan ging alles wat Utrecht was er eens goed voor zitten. Wat wie weet zat er tegen 10 man meer in. En inderdaad, in de 78e minuut viel de gelijkmaker. Een zuinige voorzet van Sten Admiraal belandde juist op het hoofd van Bart Ramselaar en hij kopte binnen. Zat er dan misschien nóg meer in? Nee, aan beide zijden geen doelpunten meer. Maar wel o zo vele kansen. Die allemaal niet benut werden. De grootste er van was voor de gastheren. In de slotminuten kwam Vitesse vanaf rechts door. De ingeschoten bal werd door Menno Heus verwerkt maar belandde toch voor de voeten van een Arnhemmer. Zijn schot, als de genadeklap bedoeld, werd echter door Collin Seedorf geblokt. Daarmee voorkwam hij een zekere goal en behoedde hij zijn team voor een nederlaag.

Trainer Robin Pronk was na afloop duidelijk in zijn oordeel over de wedstrijd: “Ver onder de maat. Zo zou ik het willen omschrijven. Wij kunnen zoveel beter, maar als taken niet goed uitgevoerd worden waardoor de spelers met het spel het tegendeel laten zien, ja dan ben ik duidelijk niet tevreden. Kijk, wij spelen op landelijk topniveau, en dan wordt er nog al wat van spelers gevraagd. Als je dat, om wat voor reden dan ook, niet kunt brengen dan speel je dus zo’n wedstrijd als vandaag”.

Vitesse O19 – FC Utrecht O19 2-2
38. 1-0  Alain Baank
56. 2-0  Alain Baank
71. 2-1  Sofyan Amrabat
78. 2-2  Bart Ramselaar