Voor de Utrechtse ploeg was de partij tegen Ajax O19 er een waarin wat goed te maken was. De heenwedstrijd in Amsterdam eindigde immers in een roemloze nederlaag, dus er viel wat recht te zetten. En daar is de spelersgroep glansrijk in geslaagd. Alhoewel: kan je dat stellen als je een gelijkspel behaald na een riante 2-0 voorsprong bij de rust? Ja, aldus trainer Robin Pronk. In zijn samenvatting van de wedstrijd kwam overduidelijk naar voren dat hij tevreden was over de geleverde prestatie. Je zou een andere reactie verwachten, maar dat was vandaag toch niet aan de orde.

Het ruim opgekomen publiek kreeg op het zonovergoten Sportcomplex Zoudenbalch een zéér aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld, eentje van hoog niveau. Vooral door de Utrechtse inbreng in de 1e helft en in een groot deel van de 2e helft.

Die van Amsterdamse kant voornamelijk in de 2e helft.  Het begon allemaal met een prima aanval die na 11 minuten zorgde voor de 1-0. Vanaf de linkerkant werd Sten Admiraal netjes weggestuurd door Burak Burak. Admiraal leverde een fijn aangesneden voorzet af, die Rodney Antwi met gevoel achter de Amsterdamse goalie Mous kopte. En het was verdiend.

De ploeg denderde, onder andere met een goed spelende Bart Ramselaar op het middenveld, door. Het gaf een fraai schouwspel te zien, waarin de thuisploeg zichzelf vaak in kansrijke positie manoeuvreerde, waar Ajax niet echt een antwoord op had. De Amsterdammers waren wel dreigend, maar niet echt gevaarlijk. Dat kwam mede doordat hun spel uitstekend werd ontregeld. Dat werkte vrij goed.

Dat FC Utrecht in de 1e helft de bovenliggende partij was, kwam ook tot uitdrukking in de score. Vlak voor rust prikte dezelfde Rodney Antwi de bal weer binnen. Er werd geprofiteerd van slecht wegwerken in de verdediging van Ajax waardoor Bart Ramselaar de bal kon oppikken en Antwi in stelling kon brengen. Hij aarzelde geen moment en de ploegen gingen rusten met een 2-0 voorsprong voor de gastheren.

De rust gebruikte trainer Pronk om wat accenten aan te zetten, om wat puntjes op de i te zetten. Hij benadrukte om toch vooral scherp te blijven want in de 2e helft kon je een ander Ajax verwachten. En dat was in zekere zin ook zo, ware het dat ze alleen in de eerste 20 minuten van de tweede helft hun stempel drukten. Laat dat nu net de fase zijn, waarin ze 2 keer wisten te scoren. De aansluitingstreffer ontstond na onnodig balverlies. En omdat het achterin nog niet goed stond kon Ajax snel counteren. Anwar el-Ghazi wist er wel raad mee. Dat was vrij snel na rust en Ajax wilde meer.

Dat kregen ze in de 71e minuut. Uit een lange aanval, die begon aan de rechterkant, kwam de bal voor. Doelman Menno Heus kon de richting ervan nog veranderen en Collin Seedorf kon het schot op de lijn nog pareren. Maar beiden waren kansloos tegen Queensy Menig. De bal viel voor zijn voeten en hij wist ‘m uiteindelijk binnen te werken. Een “lelijke goal”, maar daarmee stond het wel weer gelijk. En er waren nog 20 minuten te gaan.

Beide ploegen gingen voor de volle buit en dat gaf een mooie slotfase te zien. Het was spannend tot in de laatste minuut. Kansen waren er te over voor de Utrechtse voorwaartsen, maar de bal viel niet binnen. Ajax loerde op de counter waardoor de defensie op zijn hoede moest blijven. Ver in blessuretijd leek Utrecht aan het langste eind te trekken, maar de scherp genomen vrije trap van Anthony Berenstein ging net te snel voorbij aan de schoen van Sten Vreekamp. Hij zal daar nog wel een keer zwetend van wakker worden, wordt gevreesd! Na ruim 95 minuten voetbal vond scheidsrechter André Willems het welletjes. Een puntendeling, dus.

Robin Pronk: “Ik denk dat het publiek een uitstekende wedstrijd heeft gezien, eentje van, bij vlagen, hoog niveau. Ik heb er in elk geval van genoten. Ik vond, dat wij ons goed hebben hersteld na de gelijkmaker van Ajax. Daarna hadden wij tal van prima kansen, en ja, dan moet ‘ie er nog wel even in. Daar lieten wij het helaas liggen. Wij hebben langer dan een uur het spel gedicteerd, goed spel laten zien. Nee, ik houd een positief gevoel over aan deze wedstrijd. Alle complimenten naar de groep, niemand uitgezonderd.”

FC Utrecht O19 – Ajax O19 2-2

11.          1-0         Rodney Antwi
44.          2-0         Rodney Antwi
53.          2-1         Anwar el-Ghazi
71.          2-2         Queensy Menig