In een spannend duel wint FC Utrecht O17 van AZ B1. Door een uiteindelijke 3-2 overwinning heeft FC Utrecht de tweede plaats opgeëist, maar dat ging veel moeizamer dan nodig was geweest. Deze zaterdag speelde FC Utrecht onder 17 tegen de leeftijdsgenoten van AZ. Met een overwinning zouden de mannen van trainer Claudio Braga de tweede plaats op de ranglijst overnemen van de Alkmaarders. Dat moest dan gebeuren zonder aanvoerder Jimmy Spruit die door ziekte was geveld. Jelle de Lange van FC Utrecht O16 was zijn prima vervanger.

img_description

In de eerste helft was Utrecht de aanvallende ploeg, zonder dat er echt grote kansen werden gecreëerd. Toch was het na een kwartier spelen 1-0, een vrije trap vlak voor de 16 is altijd gevaarlijk als Anthony Berenstein zich erachter zet. Zo ook nu, de bal vloog met een prachtige trap achter AZ keeper Abdel El Ouazzane. Ook daarna bleef Utrecht AZ goed onder druk houden en na 25 minuten werd foutief uitverdedigen van AZ prima afgestraft, Karim Loukili zorgde voor de afwerking met een prachtige lob. Even later redde de paal AZ van een nog grotere achterstand na wederom een prima vrije trap van Anthony Berenstein. In plaats van dat FC Utrecht nog voor de rust de wedstrijd kon beslissen, bracht het AZ weer terug in de wedstrijd. AZ, dat tot dan toe nog geen kans had gecreëerd kreeg de 2-1 in de schoot geworpen na knullig balverlies door onnodig gepingel aan Utrecht zijde. Trainer Claudio Braga was dan ook absoluut niet tevreden over het spel van een aantal van zijn manschappen en liet dat in de rust duidelijk blijken.
In de tweede helft hield Utrecht in het begin het betere van het spel en dat leidde na 15 minuten tot de 3-1. AZ speler Pantelis Hatzidiakos kon een inzet van Utrecht alleen nog met de hand keren, met een gele kaart kwam hij er genadig vanaf. Anthony Berenstein verzilverde de strafschop voortreffelijk. Omdat de Utrechtse defensie vlak daarna weer stond te schutteren kon AZ wederom de aansluitingstreffer maken. Rechterspits Salim Mansouri maakte de geboden kans voortreffelijk af in de korte hoek langs Utrecht keeper Bodhi Prinssen. Diezelfde Bodhi Prinssen kwam er even later met een gele kaart eveneens genadig vanaf, toen hij een doorgebroken AZ speler onreglementair stuitte buiten zijn strafschopgebied. AZ kreeg daarna de overhand, omdat Utrecht de ruimtes te groot maakte en ook omdat AZ zijn kans rook om nog een puntje mee naar Alkmaar te nemen. Een goed genomen vrije trap was voor hen nog een kans op de gelijkmaker, maar keeper Bodhi Prinssen wist de bal prachtig uit de bovenhoek te tikken. Al met al toch een moeizame maar wel verdiende overwinning.
Een kritische trainer Claudio Braga was uiteraard wel blij met de drie punten: “In de eerste helft is AZ alleen maar gevaarlijk geweest vanuit persoonlijke fouten die vanuit de verdedigers en de middenvelders van ons kwamen en kwamen wij op 2-0 door mooie doelpunten van Berenstein en Loukili. In de tweede helft kregen we meer grip op het middenveld en scoren verdiend de 3-1. In de laatste fase werden we slordig en leden veel balverlies waardoor AZ de 3-2 nog kon scoren en het nog spannend werd. We moeten nog wel leren de weelde van zo’n hoge klassering te dragen en niet denken dat we er al zijn.”

De uitwedstrijd volgende week tegen Ajax in Amsterdam zal leren hoe Utrecht O17 er op dit moment voorstaat.

FC Utrecht O17 - AZ B1 3-2 (2-1)
“12 1-0 Anthony Berenstein
“25 2-0 Karim Loukili
“39 2-1 Bilali Mohamed
“55 3-1 Anthony Berenstein (strafschop)
“59 3-2 Salim Mansouri

Opstelling FC Utrecht O17: Bodhi Prinssen, Sergio Anaya Pena, Enrique Emerencia, Jelle de Lange, Tim Brinkman, Fouad Dahmani, Karim Loukili (“72 Jesse Afriyie), Jerreau Farel Cairo, Zakaria El Bennay (“69 Quinten Lacrum), Nick Hak (“69 Emre Bal), Anthony Berenstein.