FC-Utrecht.org
Home » Nieuwsarchief » 2014 augustus » Werkstraffen voor Utrechtse hooligans

 

 

 

De rechtbank in Zwolle heeft vandaag vier zelfbenoemde supporters van FC Utrecht veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor het plegen van openlijk geweld. De verdachten waren op 31 augustus 2013 betrokken bij een confrontatie met supporters van PEC Zwolle bij café De Vrolijkheid in Zwolle.

 


De vier maakten deel uit van een groep van bijna 40 zelfverklaarde FC Utrecht-aanhangers die op de dag voorafgaand aan de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Utrecht naar Zwolle was gekomen.

De politie hield in verband met de vernielingen zeventien verdachten aan, onder wie vier supporters van PEC Zwolle. Het Openbaar Ministerie besloot uiteindelijk om zes van hen te vervolgen, allen vermeende FC Utrecht-supporters.

 


Tegen de andere verdachten was volgens het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijs. Vier van deze zes verdachten moesten vandaag voorkomen. Twee andere verdachten, van wie één minderjarig is, moeten op een later moment nog voor de rechter verschijnen.

 


De groepen van beide clubs hadden via sociale media afgesproken om de dag voor de voetbalwedstrijd met elkaar te gaan vechten. Toen de Utrechters op de afgesproken locatie geen Zwollesupporters aantroffen besloten ze om gezamenlijk vanaf de parkeerplaats van een hockeyclub naar café De Vrolijkheid te lopen. Daar had een groep Zwollesupporters zich verzameld. Bij het café leidde het tot een confrontatie tussen de twee kampen. Daarbij werden onder meer ruiten ingegooid en glazen en meubilair vernield. De totale schade bedroeg bijna €13.000,- .

Volgens de politierechter hebben de vier verdachten een ‘significante bijdrage’ geleverd aan het gepleegde geweld. Hoewel ze zelf ontkennen dat ze hebben meegedaan aan de vernielingen, kan volgens de politierechter voldoende bewezen worden dat de vier een wezenlijk aandeel hebben gehad.

 

 

“De verdachten maakten deel uit van een homogene groep, die zichtbaar bewapend was met onder meer slagwapens en riemen die om de hand waren gebonden. Als je op deze manier bewust de confrontatie opzoekt met Zwollesupporters, aanvaard je de aanmerkelijke kans dat er schade ontstaat aan het café waar deze supporters zich bevinden”. 

 


De politierechter vond daarom dat een werkstraf van 80 uur gepast is. De officier had ook een werkstraf van 80 uur geëist en daarbij ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van een maand. De voorwaardelijke celstraf is volgens de politierechter niet nodig, omdat het incident al ruim een jaar geleden heeft plaatsgevonden en de verdachten in de tussentijd niet opnieuw de fout in zijn gegaan. Bovendien is er volgens de rechter wel sprake van een ernstig feit, maar is er geen sprake geweest van geweld tegen personen. 

 


De benadeelde partij, café De Vrolijkheid, had een vordering van ruim €13.000,- ingediend in verband met de aangerichte schade. De rechter heeft bepaald dat een deel hiervan, ruim €6.000,-, voor rekening komt van de verdachten. Zij worden hiervoor hoofdelijk aansprakelijk gesteld en moeten die schade vergoeden. Het overige deel van de schade kan volgens de rechter niet worden toegerekend aan de verdachten, omdat deze mogelijk is veroorzaakt door supporters van PEC Zwolle.

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen