FC-Utrecht.org
Home » Nieuwsarchief » 2013 november » KNVB handelt bij bekerwedstrijd Cambuur-Utrecht in strijd met eigen regels

 

 

 

De bekerwedstrijd Cambuur Leeuwarden - FC Utrecht kan niet op woensdag 18 december om 20:00 uur worden gespeeld in verband met de festiviteiten rond 'Serious Request' dat van 18 tot en met 24 december in Leeuwarden wordt gehouden. Om dezelfde reden is ook verplaatsing naar donderdag 19 december niet mogelijk. Twee grote evenementen op hetzelfde tijdstip wordt als een te groot veiligheidsrisico beoordeeld. Het is evenmin mogelijk om de wedstrijd een dag eerder te spelen, omdat beide clubs de zondag ervoor nog in actie moeten komen voor de competitie.

Cambuur is daarom in overleg gegaan met gemeente en politie om te zoeken naar een alternatief. De bekerreglementen bieden echter enkel de oplossing tot het spelen van de wedstrijd op neutraal terrein, niet zijnde Utrecht. Uiteindelijk zijn SC Cambuur en de gemeente gezamenlijk met het voorstel naar de KNVB gegaan voor het spelen van de wedstrijd voorafgaand aan de opening van 'Serious Request'.  Gezien de kans op verlenging en strafschoppen is dit 15:30 uur geworden. Hiermee is de KNVB akkoord gegaan.

Gisterochtend heeft de KNVB bekendgemaakt dat de bekerwedstrijd Cambuur - FC Utrecht op woensdag 18 december zal worden gespeeld om half vier. “We zijn ons ervan bewust dat dit geen optimale situatie is voor beide clubs, alle betrokken supporters en voetballiefhebbers”, geeft een woordvoerder van de bond aan. “Het verschuiven van competitieduels is helaas niet mogelijk. Het is erg vervelend dat woensdagmiddag half vier de enige mogelijkheid is gebleken voor dit bekerduel. De KNVB Beker is bij uitstek een toernooi dat voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk moet zijn. Ondanks het tijdstip hopen we van harte dat supporters de mogelijkheid vinden om de wedstrijd van hun club te aanschouwen.”

FC Utrecht heeft tegen deze beslissing officieel bezwaar aangetekend bij de voetbalbond. “Voor FC Utrecht is dit tijdstip in de middag onacceptabel”, luidde het statement van de club. De KNVB heeft dit bezwaar echter afgewezen en dat is vreemd, want de bond handelt daarmee in strijd met haar eigen reglementen.

In de reglementen van de knvb staat letterlijk: "De wedstrijden, met uitzondering van de wedstrijden in de 1e en 2e speelronde en de wedstrijden die vanaf ronde 2 live worden uitgezonden, vangen aan om 20.00 uur zulks met een marge van maximaal 15 minuten indien de lokale vergunning een aanvang van 20.00 uur niet toestaat.
Afwijking van dit tijdstip voor wedstrijden die niet live worden uitgezonden is toegestaan mits het verzoek wordt ondersteund door de lokale autoriteiten en de tegenstander. Het aanvangstijdstip mag echter niet liggen voor 18.45 uur. Een dergelijk verzoek dient bij de KNVB te worden ingediend, uiterlijk de eerste dag na de loting om 12.00 uur."

Uit het reglement blijkt derhalve dat de wedstrijd niet voor kwart voor zeven mag aanvangen, dat wijziging van het tijdstip alleen mogelijk is als de tegenstander daarmee akkoord gaat en dat een verzoek uiterlijk de eerste dag na de loting om 12:00 uur ingediend moet zijn. Er zijn dus maar liefst drie voorwaarden waaraan niet is voldaan.

Ook Artikel 11 van het reglement voor het toernooi om de KNVB beker laat aan duidelijkheid niets te wensen over: “Indien een wedstrijd in het toernooi om de KNVB beker van overheidswege wordt verboden, is het de club in kwestie toegestaan de betreffende wedstrijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip op neutraal terrein te spelen.
Indien het niet mogelijk is de desbetreffende wedstrijd op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip op neutraal terrein te spelen, wordt de uitslag van de wedstrijd automatisch 0-1 en wordt deze als gespeeld beschouwd. De thuisspelende club wordt alsdan geacht niet aan de betreffende speelronde te hebben deelgenomen.”

Er is bovendien jurisprudentie beschikbaar. Op 31 januari kon Vitesse niet op het vastgestelde tijdstip op eigen veld voor de beker aantreden tegen Ajax. De rechter stelde tijdens een kort geding organisatie b2s in het gelijk. Het bedrijf hield op zaterdag 2 februari het dancefeest Hard Bass in het Gelredome. Om het stadion van Vitesse in een grote discotheek te laten veranderen had b2s een aantal dagen nodig. De KNVB gaf Vitesse vervolgens tot uiterlijk 21 januari de tijd een geschikte locatie voor de bekerwedstrijd te vinden. De bond benadrukte dat het voorstel van de club uit Arnhem om de wedstrijd in de Amsterdam Arena te spelen geen optie was. Dat zou in strijd met de reglementen van de KNVB zijn. Vitesse zou worden uitgesloten voor het bekertoernooi als het voor 21 januari niet met een beschikbare accommodatie zou komen. 

 

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen