FC-Utrecht.org
Home » Nieuwsarchief » 2013 november » Oud-spelers kampioensteam DOS onthullen DOS monument

 

 

 

Donderdag 28 november om 17.15 uur wordt bij stadion Galgenwaard het DOS monument onthuld door de oud-spelers van het landskampioensteam uit 1958.

Het monument is een initiatief van Utrechtse voetballiefhebbers en is een blijvende herinnering aan de meest aansprekende sportprestatie geleverd door een Utrechtse sportclub. De hele stad stond op 15 juni 1958 in vuur en vlam na de golden goal van Tonny van der Linden in de beslissingswedstrijd  Sportclub Enschede – DOS op die bloedhete zondagmiddag in de Goffert in Nijmegen. DOS landskampioen, een euforie voor Utrecht vergelijkbaar met de EK winst van het Nederlands Elftal in 1988. Het is 55 jaar geleden maar bij oudere Utrechtse voetballiefhebbers, die het meegemaakt hebben, levert deze herinnering nog steeds gevoelens van emotie en trots op.

Op het monument is het DOS kampioensteam afgebeeld met Tonny van der Linden apart weergegeven als clubicoon en maker van het belangrijkste doelpunt uit de Utrechtse voetbalhistorie. Het is een groot metalen monument met de afmetingen 2.50 hoog, 5.00 lang en 0.80 breed dat door zijn geknikte vorm als het ware wijst naar het stadion en wordt  van binnen uit verlicht. De ontwerper, de bekende Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst, wil met het monument de sfeer van een lampion creëren. Het monument wordt geplaatst tegenover de hoofdingang van stadion Galgenwaard en  is verbonden met een rode loper naar de hoofdingang.

Belangstellenden bij de onthulling kunnen na afloop een speciale DOS-krant 1958 krijgen, met historische fragmenten van krantenverslagen uit 1958, interviews met de DOS-spelers en supporters die bij de beslissingswedstrijd aanwezig waren.

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen