FC-Utrecht.org
Home » Nieuwsarchief » 2014 augustus » Scheerschuim van WK nu ook in de eredivisie

 

 

 

De KNVB heeft meegedeeld dat de oplosbare spray, die tijdens het WK bij vrije ballen werd gebruikt, per direct gebruikt gaat worden in de Eredivisie en de Jupiler League. Op 3 augustus vindt in de wedstrijd om de Johan Cruyff-schaal de introductie plaats.

 


Gijs de Jong van de KNVB hierover: 'De spray is een goed toepasbaar hulpmiddel voor de arbitrage om de muur op de juiste afstand te zetten en het voor iedereen duidelijk te maken vanaf waar de tegenspelers de vrije trap mogen verdedigen. Op deze manier worden vrije trappen op de meest eerlijke wijze genomen en draagt zo bij aan eerlijke en sportieve wedstrijden.' 

 


De spray wordt in Zuid-Amerika al jarenlang gebruikt om gesjoemel rondom het nemen van een vrije trap te voorkomen. Het is een vanishing spray genaamd '9.15 Fair Play', waarbij 9.15 refereert aan de afstand in meters dat de muur van een vrije trap af moet staan. De spray werd uitgevonden door een Argentijnse journalist genaamd Pablo Silva. Als amateur voetballer verloor hij op een dag een belangrijke wedstrijd, omdat de muur van de tegenstander net even te dichtbij kwam staan toen de scheids niet oplette. ‘Dat kan eerlijker’, aldus Silva. Zijn vanishing spray is een mix van water, butaan en een oppervlakte-actieve stof, dat door de druk in een spuitbus als een soort wit schuim naar buiten komt. In minder dan een minuut is de spray weer verdwenen. Het idee om hulplijnen op het veld te gebruiken tijdens een voetbalwedstrijd stamt al uit de jaren 80, maar het duurde dus nog tot 2014 voor het voor het eerst tijdens een WK gebruikt mocht worden. Mooie binnenloper voor Silva, die gelijk wereldwijde PR scoort met zijn 9.15 Fair Play.

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen