FC-Utrecht.org
Home » Rubrieken » Interviews » Dries Mertens wil een rondvaart door de grachten

 

 

 

Dries Mertens: “Een rondvaart door de grachten als we Europees Voetbal hebben behaald, lijkt me fantastisch”

 

 

Hij is 1.69 m lang en daarmee de kleinste voetballer van de selectie, maar daarnaast is hij ook de snelste voetballer in de Domstad. Na in België bij Anderlecht, AA Gent en Eendracht Aalst te hebben gespeeld, besloot hij om maar eens verder te kijken dan zijn geboorteland. In zijn zoektocht naar de top van het voetbal belandt hij in Nederland bij AGOVV in Apeldoorn. Na drie seizoenen, 30 doelpunten en nadat hij in zijn laatste seizoen uitgeroepen is tot 'Talent van het jaar' is hij rijp voor een stap hogerop. Sinds dit seizoen speelt de frivole Belg dan ook in het shirt van FC Utrecht en prijkt op zijn rug 'nummer 11'. Tijd voor een nadere kennismaking met Dries Mertens.

 


Hoe bevalt het tot nu toe bij FC Utrecht?
Ja, goed. Ik ben hier nieuw aangekomen en heb een goede start gemaakt. Momenteel gaat het iets minder, maar je kunt wel zien dat we met zo'n jonge groep blijven vechten. Dat heb je tegen Feyenoord en NAC Breda wel kunnen zien.

 
De gehele Nederlandse top- en subtop wilde je hebben, maar je koos voor FC Utrecht, waarom?
Omdat ik een goed gesprek met Utrecht had. Ze gaven me een goed gevoel en de kans om wekelijks te mogen spelen was erg groot. Andere clubs wisten nog niet precies welke kant ze op wilden gaan. Bij Utrecht was dat snel duidelijk. Dat zie je nu ook wel met Frans van Seumeren en Foeke Booy. Die weten wat ze willen, en het is voor ons als spelers erg prettig om daarvan op de hoogte te zijn. Ze willen heel wat bereiken met deze club. Dat spreekt mij zeer aan. Zo zit ik ook in elkaar, ik weet wat ik wil bereiken en welke weg ik daarvoor moet bewandelen.

 
Met welk gevoel heb je gekozen voor FC Utrecht?
Met het gevoel van de kans op spelen en met het gevoel na FC Utrecht een stap hogerop te zetten.
Ook de uitstraling van de club past goed bij mij, dat vind ik ook belangrijk.

 
Was je verbaasd dat je gelijk in de basis mocht beginnen dit seizoen, of had je erop gerekend dat je je extra moest gaan bewijzen om überhaupt te mogen spelen?
Nou verbaasd niet, aangezien ik ook al een aantal jaar ervaring had opgedaan in de Jupiler League en dat heb ik weer kunnen gebruiken bij FC Utrecht. Ik ben dan ook erg blij dat ik zo snel die stap heb kunnen maken en dat ik nu gelijk word gezien als basisspeler. Ik heb me, denk ik, wel makkelijk aangepast aan het niveau en dat heeft me enorm geholpen.

 
Voorafgaand aan een wedstrijd ga je, meestal samen met Ricky van Wolfswinkel, na de warming-up altijd nog even op de goal schieten, waarom doe je dat?
Omdat ik toch vaak vanuit mijn positie tot een schietkans kom en dan vind ik het goed om dat vlak voor een wedstrijd nog even te oefenen. Het is ook om even opgewarmd te raken, om even het gevoel te krijgen van een schietkans.


 
Op welke positie komt Dries Mertens het beste tot zijn recht als voetballer?
Ik speel graag op links of achter de spitsen. De laatste wedstrijden speel ik wat meer in een vrije rol achter de spitsen en dat bevalt me goed.

 
Jullie hebben een aardig goede eerste helft van de competitie achter de rug, maar nu loopt het wat minder. Hoe denk je dat dat komt? Kwam de winterstop misschien wel op het verkeerde moment voor Utrecht? Of heeft het te maken met andere zaken?
We hebben in deze fase van competitie veel moeilijke wedstrijden op het programma staan. Veel uitwedstrijden en zeker niet de makkelijkste, als je kijkt naar Heerenveen, NAC Breda en Ajax!
Maar we moeten ons niet teveel in een dip praten, we moeten gewoon omhoog blijven kijken en proberen om elke wedstrijd een goed resultaat neer te zetten.


Jullie winnen bijna alles in thuiswedstrijden, maar uit worden er amper punten gehaald. Heb je enig idee hoe dat komt?
Ik heb werkelijk geen idee hoe dat kan. Het heeft ongetwijfeld te maken met de massale steun van het publiek in thuiswedstrijden. Uit spelen we vaak wat verdedigend als je het vergelijkt met thuis. Dat zou een oorzaak kunnen zijn.

 
Wat moet er met Utrecht de komende jaren mogelijk zijn?
Dat heb ik in het begin van het seizoen al aangegeven, we moeten gewoon Europees Voetbal zien te halen en natuurlijk moeten we ervoor gaan zorgen dat we elk jaar eindigen rond de plaatsen 5,6 en 7. Het liefst in de top-5 natuurlijk, daar werken we hard aan, om dat te bereiken. Dit seizoen moet het zeker mogelijk zijn om play-offs te spelen. We krijgen nu een makkelijkere reeks en als we die goed doorkomen voorzie ik geen problemen.

 
Heb je al gemerkt dat 'Utrecht nooit slaapt'? Daarmee doel ik op het feit dat er altijd wel iets speelt bij de club. Hoe ga je daarmee om?
Je merkt wel dat de club leeft. Maar ik vind het nu wel meevallen, maar misschien komt het nog....

 
Heb je al kennis gemaakt met de 'echte Utrechtse humor'?
Ja zeker, gelijk al op de eerste dag. Toen zag ik mijn shirt liggen en wilde hem aantrekken, maar het bleek een kindermaat te zijn. Op trainingskamp riep de trainer me even apart, net voor het eten. Toen ik terug kwam in de eetzaal hadden ze een kinderstoeltje op mijn plek neergezet. Dus ja, ik ben wel bekend met de échte Utrechtse humor.” 
Je hebt wel eens gezegd: ik hoef niet zo nodig naar een topclub in Nederland. Ik beschouw Utrecht als een goede opstap naar het buitenland. Is de stap naar PSV, Ajax of Twente niet veel hoger?
Ja, die clubs zijn inderdaad een stap verder dan FC Utrecht, kijk maar naar de ranglijst. Maar ik denk dat als je het bij een club als Utrecht goed doet, dat je daarna makkelijk een stap kunt zetten naar een topclub in het buitenland. Als ik de stap kan maken van een club die onderaan in de Jupiler League speelt naar de subtop in de Eredivisie, waarom zou ik dan niet kunnen overstappen naar een topclub in het buitenland? Je komt namelijk te spelen met nóg betere spelers, daar leer je juist alleen maar van en daardoor ga je automatisch nóg beter voetballen.


Nu heb je zelf de stap naar Utrecht al gemaakt. Tom Caluwé heeft de club in het verleden een positief advies afgegeven over jou bij de club. Zie jij voor jezelf ook niet een rol weggelegd als adviseur om je oud-ploeggenoot Nacer Chadli naar Utrecht te halen?
Ik weet dat de club hem heel graag hierheen wil halen. Ik hoef niets te zeggen tegen de club. Ik weet wel dat áls Nacer naar Utrecht zou komen, hij van grote waarde zou kunnen zijn voor de club. Hij wil zelf graag naar Utrecht. Ten eerste omdat hij dan weer met mij samen kan spelen en daarnaast wil hij een stap hogerop zetten. Hoe groot de kans is dat hij naar Utrecht komt, dat weet ik niet. Maar ik weet dat hij zelf graag wil, ondanks interesse van andere clubs.


 
Waarschijnlijk word je er wel eens gek van. Maar je lengte en je gebrek aan fysieke kracht hebben je eigenlijk altijd gedwarsboomd in de voetballerij, behalve in Nederland. Althans zo lijkt het.
Toen ik nog in België speelde, zeiden heel veel mensen tegen me dat ik in Nederland moest gaan voetballen, aangezien ze daar meer over de grond voetballen en dat ik daar dus beter kon renderen.
Maar als ik terug kijk naar mijn Belgische periode, dan is het wel een heel verschil met tegenwoordig. Toen was ik nog niet zo ver ontwikkeld als voetballer en ook op kracht ben ik enorm vooruit gegaan.
Als ik nu terug zou keren naar België, dan zou ik daar nu wel kunnen meekomen. Er is toch een verschil tussen Dries die achttien was en die eenentwintig is!

 
Is de transfer naar Utrecht dan een bevestiging voor je, of juist een lange neus naar je oude clubs?
Nee, zo zie ik dat niet. De clubs en ik wisten ook wel dat ik het kon. Mensen van mijn oude clubs komen nog vaak naar me kijken en zeggen dan blij te zijn dat ze me zo goed zien voetballen. Deze clubs hebben me ook de kans gegeven. Zij lieten me de transfer maken om me zo verder te ontwikkelen en daar ben ik nog steeds erg blij mee.

 
Zit er veel verschil tussen het Nederlandse voetbal en het voetbal in België?
Het grootste verschil is eigenlijk dat jonge spelers in Nederland veel meer de kans krijgen om te voetballen op het hoogste niveau. In België geven ze veelal de voorkeur aan de doorgewinterde spelers. In Nederland worden de jonge spelers snel 'voor de leeuwen gegooid' en dat beschouw ik wel als een voordeel.


 
Wie is jouw voorbeeld in de voetballerij?
Er is niet echt een speler waar ik vroeger veel naar keek, maar op dit moment kijk ik heel veel naar Franck Ribéry van Bayern München. Ik heb heel veel bewondering voor die jongen. Als je onze speelstijl vergelijkt, dan zie je toch heel veel overeenkomsten. Toen ik nog bij Anderlecht speelde was ik wél erg gecharmeerd van de Zweedse speler Pär Zetterberg. Als je dan ook nog samen met hem mag trainen, dan is dat wel erg mooi om mee te maken. Deze man had zoveel ervaring en was zo behendig, daar leer je dan wel veel van.

 
Je speelt nu in de Eredivisie, maar waarschijnlijk staat er binnenkort nog een grote uitdaging voor de deur. Heeft de bondscoach van De Rode Duivels, Dick Advocaat je al gebeld?
Even is het stil en dan moet Dries lachen. Tegelijkertijd bloost hij een beetje.....en antwoord;
Nee!

Heb je enig idee wanneer hij je gaat bellen?
Dat moet je aan hem vragen. Nee, het is voor mij belangrijk om mijn niveau weer te gaan halen en dan zien we wel verder.

 
Binnenkort spelen jullie nog tegen AZ. Is dat voor jou een wedstrijd waar je dan nog iets beter je best gaat doen?
Ik ben een speler die altijd goed zijn best doet. Maar het zou wel leuk zijn als ik dan een goede wedstrijd speel.....

 
Wat zijn je toekomstplannen in het voetbal?
Met FC Utrecht Europa in gaan. Vandaag hebben we in het stadion getraind, en dan zie je die foto's waarop de selectie door de grachten vaart, na het behalen van Europees Voetbal. Dat is iets wat ik graag eens zou meemaken hier in Utrecht. Na Utrecht zou ik graag naar een buitenlandse club willen gaan. Het liefst in Spanje. Ik ben toch iemand die meer van het warme weer houd. 
Wat doe je naast het voetbal?
Niet zoveel. Ik probeer zoveel mogelijk mijn rust te nemen. Verder bezoek ik veel vrienden en als het uitkomt ga ik even naar mijn familie in België. Want die zie ik nu niet zo vaak, aangezien ik in Nederland woon.

 
Ben je geïnteresseerd in politiek?
Eerlijk gezegd niet. Ik denk dat dat nog wel komt, naarmate ik ouder word.

 
Naar wat voor muziek luister je?
Eigenlijk sta ik open voor alles. Alleen de echte harde house en rock dat waardeer ik niet zo. In de kleedkamer hoor je ook van alles. Als we hebben gewonnen ontkom ik niet aan de harde house....

 
Wat vindt je van de stad Utrecht?
Utrecht is een prachtige stad. In België woonde ik in Leuven, die stad is wel een beetje te vergelijken met Utrecht, ook een studentenstad. In de winter vind ik het wat minder, maar in de zomer, met al die terrasjes, dat is erg leuk. 
Heb je nog een boodschap voor de supporters van FC Utrecht?
Ik vind het jammer dat een groot gedeelte van de supporters in de wedstrijd tegen Feyenoord niet achter ons is gaan staan, maar dat ze in plaats daarvan zich bezig hielden met de scheidsrechter. Op die momenten moeten ze juist achter ons blijven staan, hoe slecht een scheidsrechter ook fluit. Ook als er dan een speler in het veld komt, zoals in dit geval Leroy George, dan vind ik dat ze hem niet moeten gaan uitfluiten, maar hem juist moeten steunen. Hij heeft veel tegenslagen gekend en die jongen werkt heel hard. Dit verdiende hij niet. Ik heb wel heel erg genoten van het publiek in de thuiswedstrijden tegen Ajax en AZ. Toen stonden ze echt voor de volle 100% achter ons. Die sfeer slaat echt over op het veld. Ik heb Gianluca Nijholt nog nooit zoveel slidings zien maken als tegen Ajax, fantastisch!

Martijn van Wieringen
Eerder geplaatst in Forza in 2009

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen