15 november 2013

FC Utrecht - ADO Den Haag 2-3

FC Utrecht kreeg vrijdagavond een tik te incasseren. Na een late gelijkmaker in de 89ste minuut verloren de vrouwen alsnog met 2-3 van ADO Den Haag.

De Ooievaars kunnen met recht een angstgegner worden genoemd. In twintig eerdere ontmoetingen wist FC Utrecht slechts driemaal van de Hagenaars te winnen. Het onderlinge doelsaldo, zeventien doelpunten voor en 54 tegen, sprak ook boekdelen. In 2011 verloor FC Utrecht zelfs met 7-0.

Dit seizoen zijn beide teams echter gelijkwaardig. FC Utrecht bezette voorafgaand aan de wedstrijd de elfde plaats met acht punten uit negen wedstrijden en ADO was met vier punten meer en een wedstrijd meer gespeeld terug te vinden op de achtste plaats. Met een overwinning zou FC Utrecht aansluiting vinden bij de middenmoot. FC Utrecht hoopte daarom het goede resultaat tegen Ajax een vervolg te kunnen geven met een driepunter tegen ADO.

Direct na het eerste fluitsignaal op het sportpark van U.S.V. Elinkwijk was het echter ADO Den Haag, dat met de van FC Utrecht overgekomen Tula de Wit en Tessa Oudejans aan de aftrap verscheen, dat het meest imponeerde. Weliswaar kon de beginfase als tam worden omschreven, toch stond er al snel een 0-1 tussenstand op het scorebord. Op aangeven van Michelle Vrieling lukte het Renate Jansen om in de dertiende minuut middels een schuiver haar elfde doelpunt tegen FC Utrecht te verzorgen: 0-1. Verder vielen er in de eerste twintig minuten geen tot weinig kansen te aanschouwen.

De daaropvolgende fase was er één om snel te vergeten. Langs de zijlijn werden vuurwerkbommen afgestoken, wat scheidsrechter Jordy de Goeij noopte tot het stilleggen van het treffen. Na een onderbreking van acht à tien minuten kon er gelukkig weer worden gevoetbald, al werden de toeschouwers in de 29e minuut wederom opgeschrikt door het tot ontploffing komen van vuurwerk. De arbitrage koos er toen echter voor om door te laten spelen. Gelukkig bleef het daarna rustig.

Tussentijds was een inzet van Lineth Beerensteyn net naast het doel van FC Utrecht beland. Na de tijdelijke stillegging zakte het niveau van de wedstrijd wat in. Wel creëerde ADO Den Haag een aantal mogelijkheden. Een afstandsschot van Tessa Oudejans in de 34 minuut bleek net niet efficiënt genoeg. Schoten van Beerensteyn en Jansen op aangeven van respectievelijk Vrieling en Paola van der Veen verdwenen eveneens niet tussen de palen. Zo kende de ruststand slechts één doelpunt.

Na de rust had Tessa Oudejans slechts vier minuten nodig om de marge te verdubbelen. En hoe! De 22-jarige middenvelder zette een schitterende rush op, omspeelde iedereen die op haar weg kwam en rondde feilloos af met een subliem schot in de uiterste hoek van het Utrechtse doel: 0-2. ADO Den Haag zat op rozen.

De voorhoede van FC Utrecht maakte een gezapige indruk in de eerste tien minuten van het tweede bedrijf. Het gevaar moest vandaag komen van verdediger Joniek Bonnes en middenvelder Myrthe Moorrees. ADO Den Haag domineerde het duel, maar liet zich langzaamaan het kaas van het brood eten. Het was dan ook niet gek dat FC Utrecht in de 64e minuut de aansluitingstreffer wist te produceren. ADO Den Haag gaf een onnodige vrije schop weg, wat Moorrees in de gelegenheid stelde om door de Haagse muur heen onberispelijk binnen te schieten: 1-2.

FC Utrecht bloeide op en toonde aan over een aardige ploeg te beschikken. ADO Den Haag speelde onnauwkeurig en ontwikkelde nauwelijks gevaar. Toch kregen de bezoekers in de tachtigste minuut de kans om de wedstrijd definitief te beslissen, waar het niet dat Beerensteyn half over de bal struikelde en zo een belangrijk moment om zeep hielp. Luttele seconden later was het bijna raak aan de andere kant van het veld. Een corner van FC Utrecht werd ternauwernood van de lijn gehaald.

Ook in de laatste tien minuten was de hectiek nog altijd aanwezig. In de 89ste minuut kreeg FC Utrecht een hoekschop en kopte Dominique van Wensveen de 2-2 binnen. Eén minuut later kwam ADO echter weer op voorsprong. Gelukkig wist ADO Den Haag aan de hand van Lorsheyd en Beerensteyn nieuw puntverlies te voorkomen. Een op maat gegeven schot van veertig à vijftig meter van keepster Barbara Lorsheyd bereikte  Lineth Beerensteyn, die de bal met haar hak meenam en onberispelijk binnen schoot. Eindstand: 2-3.

Karakteristiek

FC Utrecht - Vrouwen ADO Den Haag 2 - 3 (0 - 1)

Scoreverloop: Scoreverloop: 13. Renate Jansen 0-1, 49. Tessa Oudejans 0-2, 64. Myrthe Morrees 1-2, 89. Dominique van Wensveen 2-2, 90. Lineth Beerensteyn 2-3

Scheidsrechter: Jordy de Goeij