FC-Utrecht.org
Home » Rubrieken » Columns » Danny Koevermans mag nu gaan genieten

 

 

 

 

Roland Mather werkt bij JHED Media als hoofdredacteur van FCUpdate

 

 

Danny Koevermans mag nu gaan genieten

 

Woedend was Danny Koevermans, pislink zelfs. Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tussen PSV en Olympique Marseille in oktober 2008 had iemand op de tribune hem toegeroepen dat hij er niets van kon. Waarschijnlijk in iets andere bewoordingen, maar dat was de strekking van het verhaal. Toen Koevermans vervolgens scoorde, haalde hij zijn gram. Met wilde armgebaren rende hij, al schreeuwend, richting de ongetwijfeld verbouwereerde man op de tribune van het Philips Stadion. Na afloop, in gesprek met de media, noemde de boze Koevermans de supporter een 'onverlaat' en een 'zielig figuurtje'.

Danny Koevermans is niet bepaald de meest gepolijste voetballer die Nederland ooit gekend heeft. Willem van Hanegem liet de spits in het seizoen 2000/2001 debuteren bij Sparta en een seizoen later, onder Frank Rijkaard, werd hij basisspeler. Hij scoorde, maar wie de Schiedammer aan een analyse onderwierp zag geen topspits in spe. Heel snel was hij niet, hij was ook geen begaafde technicus met een individuele actie. Hij scoorde regelmatig, dat wel. Maar wie Danny Koevermans aan het werk zag, had niet bepaald het idee dat hij naar een fenomeen aan het kijken was. Met de jonge Koevermans in de spits degradeerde Sparta dat seizoen uit de Eredivisie. Voor het eerst in de clubhistorie.

In de jaren daarna werd Koevermans steeds beter. In de eerste divisie scoorde hij erop los en mede dankzij hem keerde Sparta in 2005 terug op het hoogste niveau. Zelf stapte hij over naar AZ, waarmee hij twee jaar later bijna kampioen van Nederland werd. Op de laatste speeldag, tegen Excelsior, verspeelden de Alkmaarders de titel en huilend zocht Koevermans de kleedkamer op. Niemand zat er zo doorheen als hij. Misschien wel vooral omdat hij door coach Louis van Gaal op de bank gehouden werd op Woudestein. Hij mocht na rust pas invallen en scoorde nog wel, maar het was niet genoeg. Koevermans was ontroostbaar, vooral omdat hij leek te denken dat hij zo'n kans niet meer zou krijgen. Hij, Danny Koevermans, was bijna landskampioen. Ondanks al zijn beperkingen was hij dicht bij eeuwige glorie, maar het glipte door zijn vingers.

De wedstrijd tegen Excelsior was zijn laatste voor AZ. Van Gaal wilde doorselecteren in Alkmaar en stuitte op de beperkingen van Koevermans. Hij had Mounir el Hamdaoui, Ari, Moussa Dembélé en Graziano Pellè al, spitsen met meer mogelijkheden. Koevermans verkaste naar PSV, werd met die ploeg wél landskampioen en werd in november 2007 zelfs held van Oranje. Zijn doelpunt tegen Luxemburg (1-0) was precies genoeg om Nederland naar het EK te schieten.

Koevermans als held van Oranje, het was een rol die hem eigenlijk totaal niet paste. Koevermans is in niets een gevierde Oranje-spits, hem vergelijken met Patrick Kluivert of Robin van Persie is als een glas bier afzetten tegen champagne. Koevermans was 'de Koef', een spits die ondanks zijn beperkingen altijd en overal scoorde. Een antiheld, verzeild geraakt in de wereld van het topvoetbal. En die wereld beviel hem niet altijd. Hij kon niet goed tegen kritiek, stoorde zich openlijk aan media en fans die niet altijd even gecharmeerd van hem waren. Zoals dus die man op de tribune tegen Marseille. Koevermans scoorde die avond twee keer, in de Champions League. In plaats van daarvan te genieten, maakte hij zich kwaad op één of ander figuur op de tribune.

Danny Koevermans is typisch een voetballer die het maximale uit zijn carrière gehaald heeft. Hij speelde jaren in de top van de Eredivisie, werd landskampioen, haalde Oranje en kwam uit in de Champions League. Wie dat gezegd had toen de spits in 2001 door de Eredivisie hobbelde en met Sparta afzakte naar de Jupiler League, was voor gek verklaard. Koevermans zou dat moeten koesteren en zich niet druk moeten maken over critici, iets wat hij tijdens zijn loopbaan te veel deed. Misschien lukt dat beter nu hij gestopt is en terug kan blikken op alles wat hij gepresteerd heeft. Misschien kan hij dan alsnog genieten van zijn doelpunten tegen Marseille en lachen om die man op de tribune. Het is hem gegund.

 

Roland Mather

Eerder geplaatst op FCUpdate.nl op 20 maart 2014

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen