FC Utrecht won vorige week in eigen huis met 6-2 van AZ en ging vandaag vol zelfvertrouwen naar Leeuwarden voor de wedstrijd tegen Cambuur, dat vorige week een 6-1 nederlaag moest slikken bij PEC Zwolle. Bij winst zou FC Utrecht nog een kleine kans hebben om zich te plaatsen voor de play-offs. De achterstand op nummer acht was slechts twee punten en die plaats geeft recht op deelname aan de play-offs als PEC Zwolle de beker wint en bovendien bij de nummers vier tot en met zeven eindigt. FC Utrecht verloor echter met 3-1 en staat weer met beide benen op de grond.

Erik Bakker bracht het sterkere Cambuur na achttien minuten op voorsprong. Hij scoorde vanaf de stip na een overtreding van Christian Kum op Daniël de Ridder. De thuisclub bleef daarna de betere ploeg, maar toch kwam FC Utrecht op gelijke hoogte dankzij Edouard Duplan, die profiteerde van zwak verdedigen van Vytautas Andriuskevicius. De Fransman nam de bal op de slof en schoot hem via de binnenkant paal snoeihard tegen de touwen.  Amper twee minuten later kwam Cambuur echter weer op voorsprong dankzij een bekeken schot van Sander van de Streek uit een voorzet van Furdjel Narsingh. Beide ploegen kregen in het restant van de eerste helft een handvol kansen, maar wisten niet meer tot scoren te komen. De Ridder was het dichtst bij de 3-1, maar hij krulde de bal tegen de paal.

Na de pauze nam Utrecht direct het initiatief over en werd de thuisclub teruggedrongen. Timo Letschert kreeg de beste kans op de gelijkmaker, maar zijn vrije trap ging net over. Ook Haller en Janssen hadden nog een grote kans op de gelijkmaker, maar kwamen niet tot scoren. Pas halverwege de tweede helft liet Cambuur zich aanvallend weer gelden en niet zonder gevaar. Zo werd een kopbal van Mohamed El Makrini van de lijn gehaald door Mark van der Maarel en stopte doelman Robbin Ruiter een schot van Van de Streek.  In de slotfase leek topscorer Bartholomew Ogbeche de wedstrijd op fraaie wijze te beslissen. De Nigeriaan, die terug in de basis was na vorige week bankzitter te zijn geweest, lepelde de bal over doelman Ruiter heen op de lat. In de extra tijd tekende Mikhael Rosheuvel wel voor de derde Friese treffer. Hij rondde een snelle counter doeltreffend af.

Aanvoerder Willem Janssen zag zijn ploeg de laatste kansen om er dit seizoen nog wat van te maken kinderlijk verspelen. 'Gewoon ontzettend dom dat je na die 1-1 direct weer een goal tegen krijgt', benoemde Janssen voor de camera van FOX Sports een typerende fase. 'En het zat met de laatste bal ook een paar keer net niet goed. Zonde. Dit was onze laatste kans om nog echt wat van het seizoen te maken.'

Trainer Robby Alflen was dezelfde mening toegedaan. 'Je weet wat je hier te wachten staat, het kan hier stormen. Ik vind dat we daar niet genoeg tegenover gezet hebben.' Alflen greep in door Christian Kum nog voor de pauze van het veld te halen. 'Hij had totaal geen grip op Daniël de Ridder. Dan is het de hoogste tijd om te wisselen.' Ook Jeff Hardeveld ging er vroegtijdig af, nadat hij de schoen van Mohamed El Makrini in zijn gezicht had gekregen. 'Hij moest meteen naar huis, snel plat liggen.'

FC Utrecht bezet nu de twaalfde plaats. Het heeft tien punten meer dan nummer zestien Heracles Almelo (nacompetitie) en negen punten minder dan nummer zeven SC Heerenveen (play-offs). Beide teams komen morgen echter nog in actie.