FC-Utrecht.org
Home » Nieuwsarchief » 2013 september » Primeur met HawkEye in Galgenwaard

 

 

 

Stadion Galgenwaard krijgt eind deze maand de primeur met doellijnbewaking in het betaalde voetbal. De KNVB heeft het duel FC Utrecht - Roda JC op zaterdag 28 september aangewezen als eerste wedstrijd waarbij het zogenoemde HawkEye-systeem, ook bekend bij onder meer het tennis, zal worden gebruikt.

 

Stadion Galgenwaard krijgt eind deze maand de primeur met doellijnbewaking in het betaalde voetbal.

Hierdoor kunnen glaszuivere doelpunten, zoals op de foto, niet meer worden afgekeurd.


Het is de eerste keer in de historie van het Nederlandse profvoetbal dat een competitiewedstrijd met behulp van technologische hulpmiddelen geleid wordt. In juni van dit jaar kondigde de KNVB een 2 jaar durend proefproject aan, getiteld Arbitrage 2.0. De toepassing van de doellijntechnologie is één van de onderdelen daarvan.

De totale begroting voor Arbitrage 2.0 bedraagt 500.000 euro voor 2 jaar. Gezien de kosten van aanschaf, installatie en vervoer kan het HawkEye-systeem volgens de KNVB jaarlijks maximaal drie keer verplaatst worden. In de algemene vergadering betaald voetbal is besloten dat doellijntechnologie in elk geval bij de KNVB-bekerfinale in De Kuip en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in de Amsterdam ArenA wordt ingezet.

In Stadion Galgenwaard zullen vanaf 28 september de eerstvolgende 10 thuiswedstrijden van FC Utrecht ondersteund worden met doellijntechnologie. Tussen 2 maart 2014 en 27 april 2014 zal bij zes wedstrijden in De Kuip, inclusief de KNVB-bekerfinale, het systeem worden gebruikt. Daarna wordt HawkEye van Rotterdam naar Amsterdam verplaatst, zodat de Amsterdam ArenA vanaf 3 mei 2014 het podium vormt voor deze technologische inzet.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen