FC-Utrecht.org
Home » Rubrieken » Artikels » Wilco van Schaik was in 2008 een echte huismus

 

 

Wilco van Schaik: zakenman, tv-commentator én technisch manager FC Breukelen:

 

‘Het gekke is dat ik echt een huismus ben’

 

Het is een veelgehoorde stem in je huiskamer. Toch ken je hem niet écht. Wilco van Schaik staat bij het grote publiek vooral bekend als sportcommentator, maar daar blijft het niet bij. Ooit een talent bij FC Utrecht, later eerste elftal speler vanvv Maarssen en Nijenrodes en succesvol zakenman. De verslaggever uit Breukelen, over vriendschap, Utrechtse derby’s en Johnny van ’t Schip.

 Weekendje Italië, even verslag doen van Internazionale tegen AC Milan. Vervolgens op maandagochtend snel het vliegtuig terug pakken om op tijd te zijn voor de zware werkweek en dan op zaterdag langs de lijn staan bij de kinderen.” Van Schaik vat zijn week kort samen. Alsof de Breukelaar erin slaagt meer uren te persen uit een dag dan wij ‘gewone’ mensen. ,,Het gekke is dat ik echt een huismus ben”, verklaart hij haast verontschuldigend.


 

Mensen vragen me wel eens hoe ik het klaar speel om zoveel dingen tegelijk te doen. Meestal moet ik het antwoord schuldig blijven. Het enige wat ik kan bedenken is dat ik altijd lol heb in mijn werk, waardoor het ook niet als een verplichting voelt.”Sport loopt als een rode draad door Van Schaiks leven. Zo trainde hij jarenlang elke week bij FC Utrecht in het jeugdplan, in de periode dat de club nog geen echte jeugdopleiding kende. Het eerste elftal was voor hem een tree te hoog, maar na zijn jeugdjaren bij vv Maarssen door te hebben gebracht wilde Nijenrodes hem maar wat graag inlijven. ,,Wat mij nog het beste bijstaat uit die tijd zijn de derby’s tegen clubs als Holland, DOS, UVV en Elinkwijk. Wedstrijden die gespeeld werden in een prachtige ambiance. Dat ging echt hard tegen hard. Eeuwig zonde dat een aantal van die namen nu verdwenen is. Van dat rijtje speelt overigens alleen Elinkwijk nog op hoog niveau.”

De nivellering van het Utrechtse voetbal heeft volgens Van Schaik veel te maken met het geld dat tegenwoordig om gaat in het amateurvoetbal. ,,Er worden enorme bedragen betaald aan de spelers, als je daar als club niet in meegaat haak je af. Voor veel geld trekken de clubs jongens van ‘buitenaf’ aan waardoor de eigen jeugd geen kans krijgt. Bij FC Breukelen, waar ik samen met Jan Kabalt verantwoordelijk ben voor de technische zaken, gaan we daar dan ook niet in mee. Bij ons kunnen ze hoogstens een onkostenvergoeding krijgen. Wij zien daarom steeds meer jeugdspelers die bij ons een kans krijgen. Voetbal gaat in eerste instantie niet om geld, maar om de fun.”

Het was ook om de fun dat Van Schaik een screentest deed bij TV-plus, een televisiezender die zich in de jaren negentig op breedbeeld televisie richtte.

,,Op aanraden van een vriend heb ik daaraan meegedaan en tot mijn verbazing werd ik het.” Kort daarop volgde een kans die de verslaggever niet kon laten liggen. ,,Ik kreeg de mogelijkheid om bij Canal+ het Italiaanse voetbal te coveren. Een geweldige tijd. Met John van ’t Schip ging ik dan naar een wedstrijd en daarna gezellig uit eten met onder andere Aaron Winter. Michael Reiziger, of Engels international Paul Ince. Overal werden we ontvangen als koningen omdat John natuurlijk nog steeds een grote naam is daar.” Lachend: ,,Op maandag vertrokken we dan weer vroeg naar Nederland,want ik moest doordeweeks wel gewoon een communicatie- en adviesbureau runnen. Dan boekte ik een vlucht die om zes uur vertrok, tot grote frustratie van John, die de avond ervoor nog voelde. Zat hij naast me met zijn gezicht op onweer. Geweldig!”

Inmiddels zit hij alweer geruime tijd bij SBS6 en Sport 1. ,,Dat is voor mij de meestwaardevolle periode in mijn tijd als verslaggever. Naast het feit dat we de Eerste divisie en de Amstel Cup nieuw elan hebben gegeven heb ik één keer het Nederlands Elftal mogen doen voor 3,5 miljoen kijkers, dat is een droom. Wedstrijden van Oranje geven ook voor mij een speciaal gevoel”, aldus Van Schaik, die bij de zender ook twee goede vrienden leerde kennen. ,,Utrechter Leo Oldenburger en Hans Kraay jr. zijn echt maatjes van me geworden. In een wereldje waar ellebogenwerk heel normaal is, wil dat heel wat zeggen. Ik denk ook dat dit de reden is dat we zo goed met elkaar kunnen werken. Je gunt elkaar iets.”

,,Met mijn eigen communicatie adviesbureau Alta uit Utrecht, ben ik overigens ook heel actief in de sportwereld. Niet veel mensen weten dat wij een bidbook hebben samengesteld voor FC Utrecht op basis waarvan de huidige sponsor Phanos is aangetrokken. Phanos pompt nu veel geld in de club, alleen doen ze er te weinig mee. De merknaam FC Utrecht heeft veel meer potentie dan ze er nu uithalen.Daar wordt aan gewerkt en wij van Alta denken daar aan mee.”

Veel werken en veel sport dus. Toch bestaat het leven van Wilco van Schaik uit meer dan dit alleen. ,,Als het even kan, ga ik kijken bij de wedstrijden van mijn kinderen of zit ik thuis op de bank met mijn vrouw. Uiteindelijk heb ik maar één echte passie en dat is mijn gezin.”

 

Derk Schut

Eerder geplaatst op rondomvoetbal in maart 2008

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen