FC Utrecht heeft tot twee keer toe een voorsprong uit handen gegeven tegen NEC, waardoor de Nijmegenaren niet langer hekkensluiter zijn in de Eredivisie: 2-2.

Vooraf viel er een doelpuntrijk duel te verwachten in Nijmegen. NEC hield dit seizoen namelijk nog geen enkele keer de nul, terwijl Utrecht in zijn laatste twintig uitwedstrijden minimaal één treffer incasseerde. Beide teams maakten al voor rust hun reputatie waar. Utrecht opende in 22ste minuut de score toen Dave Bulthuis raak kopte na een vrije trap van Tommy Oar. Twee minuten later scoorde ook NEC, toen Michael Higdon (foto boven) met zijn hoofd een vrije bal van Ryan Koolwijk tot doelpunt promoveerde.

NEC-trainer Anton Janssen had voor het duel een opmerkelijke wijziging doorgevoerd door doelman Kalle Johnsson te slachtofferen na zijn waardeloze optreden van vorige week bij Roda JC (3-1 verlies). Zijn vervanger was de 38-jarige routinier Dennis Gentenaar, maar die ging vlak voor rust ook niet vrijuit bij de tweede treffer van Utrecht. Een lage voorzet van Jens Toornstra werd door niemand aangeraakt en verraste Gentenaar.

NEC toonde na het tegendoelpunt opnieuw zijn veerkracht door na een uur de 2-2 te maken. Christoph Hemlein liep weg bij Bulthuis en bewaarde het overzicht, waarmee hij Jakob Jantscher in staat stelde de gelijkmaker binnen te schieten. Daarna ontwikkelde het duel zich tot een ware degradatiekraker, waarin beide elftallen met veel strijd de jacht openden op de winnende treffer. NEC was een aantal keer dichtbij, maar Utrecht-doelman Robbin Ruiter capituleerde niet.

Het 2-2 gelijkspel illustreert het moeizame seizoen voor Utrecht op vreemde bodem. In vijftien uitduels pakte het elftal van trainer Jan Wouters pas zes punten. De laatste uitzege dateert van 30 november, toen Utrecht met 2-1 won van Heracles Almelo. Aan een punt hebben de Domstedelingen bovendien niet genoeg om het degradatiespook te verdrijven.

Utrecht klimt weliswaar naar de veertiende plaats, maar het gat naar nummer zestien RKC Waalwijk bedraagt slechts vier punten. Voor NEC is het punt wel erg welkom, want de Nijmegenaren verlaten daardoor de laatste plaats in de Eredivisie. Roda JC, dat zaterdagavond met 2-1 verloor op bezoek bij Heracles, neemt die plek nu in.