FC-Utrecht.org

 

 

De Grote FC Utrecht Quiz

Speelronde 6

 

 

 

1. Welke hoofdsponsor verhoogde de financiële bijdrage in ruil voor bestuurlijke macht?

 

2. Welke oudspeler woont tegenwoordig op Curacao?

 

3. Welke oudspeler is de zoon van een scheidsrechter?

 

4. Welke oudspeler speelde voor vier verschillende amateurclubs, omdat zijn vader de trainer was van die clubs?

 

5. Waarom had Tonny van der Linden een bloedhekel aan Frans de Munck?

 

 

Associatie: Wie zoeken we?

 


6.    Eredivisie record - Strafschop - Australië

 

7.      Mug - Kapotte lamp - Kampioen

 

8.      Duitsland - Oostenrijk - Sânmartean

 

9.    Middenvelder - Barneveld - Leraar wiskunde

 

10.  Malta - Colombia - Puerto Rico


 

De antwoorden worden volgende week gegeven, onder de vragen van speelronde 7.

 

 

 

Antwoorden Speelronde 5

 

 

 

 

1. Welke oudspeler ontving ooit een kogelbrief?

Als speler van Ajax zorgde John van Loen voor ophef door tijdens een bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax in de Kuip zijn tegenstander John de Wolf te vellen met een elleboogstoot. Hierop ontving hij als allereerste speler een kogelbrief. Van Loen zegt hierover: "Bij Ajax hadden we kastjes waar de post in zat. Voor mij was er bijna nooit wat, maar nu had ik ook eens een brief. Dat bleek een kogelbrief van een Feyenoordsupporter. Hoe ik reageerde? In eerste instantie een beetje lacherig, maar later hebben we het toch maar gemeld bij de politie." Tien maanden later maakt van Loen de overstap van Ajax naar Feyenoord.

 

2. Welke oudspeler is recordhouder rode kaarten van de eredivisie?

Gregoor van Dijk ontving op zondag 13 april 2008 tijdens De Graafschap - FC Utrecht (1-1) vlak voor tijd zijn tweede gele kaart (en dus rood) als hij blijft mekkeren tegen scheidsrechter Kevin Blom. Het dispuut gaat over een in de ogen van Van Dijk onterecht gegeven scheidsrechtersbal. Het is zijn zevende rode kaart (vier keer twee gele kaarten en drie keer direct rood) in de eredivisie. Dat is een record in Nederland.

 

3. Wat is de grootste overwinning die FC Utrecht ooit heeft behaald tegen een andere BVO?

Op 21 september 2000 won FC Utrecht de bekerwedstrijd tegen Veendam met 10-0. Het scoreverloop: 13' Dave van den Bergh 1-0, 30' Karim Touzani 2-0, 34' Stefaan Tanghe 3-0, 39' Dave van den Bergh (p) 4-0, 41' Ties Heldens (ed) 5-0, 44' Dirk Kuijt 6-0, 65' Etienne Shew-Atjon 7-0, 72' Igor Gluščević 8-0, 77' Stefaan Tanghe 9-0, 89' Igor Gluščević 10-0.

 

4. Welke oudspeler komt al jaren voor op de lijst van 'slechtste spelers ooit actief geweest in de Premier League', die jaarlijks wordt gepubliceerd door The Sun?

Marco Boogers. Boulevardkrant The Sun publiceerde over diens periode bij West Ham de vreemdste verhalen. Boogers zou mysterieus zijn verdwenen, een geestelijk wrak zijn geweest en verteerd door heimwee in een caravan hebben gewoond. Het leverde de toenmalige aanvaller, die nu technisch manager is bij FC Dordrecht, een cultstatus op bij de fans van West Ham. Nog altijd dragen supporters van de club T-shirts met de tekst ‘I saw Marco Boogers play’ en is hij een gewild onderwerp bij elke pubquiz. Zelf ontkent Boogers overigens de verhalen die over hem de ronde doen.

 

5. Welke trainer kan worden beschouwd als de slechtst presterende trainer in de historie van FC Utrecht?

Jan Rab volgde Bert Jacobs op als trainer van FC Utrecht. De Domstedelingen kwamen onder zijn leiding niet tot geweldige resultaten: met een 15e en een 14e plaats kan hij worden beschouwd als de slechtst presterende trainer in de historie van de club.

 

 

Associatie: Wie zoeken we?

 


6.    Loki - 41 - Snelheid

Tibor Dombi begon zijn carrière bij Debreceni VSC in Hongarije. De bijnaam van die club is Loki. Dombi stond bekend om zijn snelheid. Inmiddels is hij 41 jaar en nog steeds actief als betaald voetballer. Hij speelt weer bij zijn oude club Debreceni VSC.

 

7.    Hongarije - Zweden - Dammen

Hier zochten we uiteraard Rob de Wit. Als international maakte hij op 14 mei 1985 het beslissende doelpunt (0-1) in de uitwedstrijd bij Hongarije, waardoor Nederland als tweede eindigde in de voorronde voor het WK 1986 en een Play-off wedstrijd tegen België afdwong. Een jaar later zou Rob de Wit op vakantie in Spanje zijn eerste hersenbloeding krijgen. Hij ging naar Zweden voor een behandeling, die echter zijn kwaal verergerde. Tegenwoordig is Rob de Wit een actief dammer.

 

8.     Aanvoerder - Jaap Stam - Kaartschuld

Vito Wormgoor was aanvoerder van Jong Ajax. Door blessures van spelers uit de hoofdmacht maakte hij diverse keren deel uit van de A-selectie en speelde hij mee in de afscheidswedstrijd van Jaap Stam. Hij werd door Ajax op staande voet ontslagen nadat hij tijdens een training honderdvijftig euro had weggenomen uit de tas van medespeler Edgar Manucharyan. Wormgoor heeft altijd volgehouden dit bedrag met kaarten te hebben gewonnen, maar dat Manucharyan ondanks veelvuldig aandringen bleef weigeren om de kaartschuld te voldoen.

 

9.    Doorzichtige jas - EK U21 2007 - CFK

Martin Sturkenboom was van 2002 tot 2005 voorzitter van FC Utrecht. Hij saneerde de club en maakte daarmee veel vijanden, maar slaagde er in om de club weer gezond te maken. Bij zijn afscheid ontving hij een doorzichtige jas, als symbool voor de openheid en eerlijkheid waarmee hij de club zou hebben bestuurd. In 2007 was hij als directeur Operationele Zaken van stichting Euro 2007 betrokken bij de organisatie van het EK onder 21. Hij had vele bijfunkties, waaronder van 2005 tot 2011 het lidmaatschap van de Raad van Toezicht van het Contractspelers Fonds KNVB (CFK).

 

10.  Geef Nooit Op - Arsenal - EK

Als 12-jarig meisje deed Anouk Hoogendijk mee aan het tv-programma 'Geef Nooit Op', waarin haar wens werd vervuld om te mogen meetrainen met FC Utrecht. Tien jaar later werd zij speelster van FC Utrecht. Anouk speelde ook voor Arsenal. Met het Nederlands elftal nam zij deel aan het EK2009, waarin Oranje de halve finale behaalde.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen