FC-Utrecht.org
Home » Rubrieken » Columns » Wordt de wedstrijd tegen Ajax een herhaling van 2011?

 

 

 

Wordt de wedstrijd tegen Ajax een herhaling van 2011?

 

Zondag staat de altijd beladen wedstrijd tegen Ajax op het programma. Voor veel supporters is dat de wedstrijd van het jaar. Dat heeft uiteraard te maken met de arrogante houding die Ajax in het verleden tentoonspreidde en die veel supporters van Ajax tot op de dag van vandaag op diverse voetbalfora etaleren. Maar er is meer wat er voor zorgt dat juist de supporters van FC Utrecht zich afzetten tegen Ajax.

 

Hetverstandkomtmetdejaren.jpg

 

 

Oudere supporters herinneren zich hoe Ajax in het verleden de grootste talenten van FC Utrecht afpikte. In de jaren '70 en '80 was FC Utrecht een stichting en beschikte het niet over een jeugdafdeling. Talenten als Marco van Basten en Gerald Vanenburg trainden bij het jeugdplan van FC Utrecht, maar speelden in het weekend voor hun eigen amateurclub omdat FC Utrecht hen pas een contract mocht aanbieden als zij de leeftijd van zestien jaar hadden bereikt. Ajax had als vereniging wel een jeugdafdeling. De Amsterdammers lieten FC Utrecht de opleiding verzorgen en boden de Utrechtse talenten vervolgens enkele maanden voor hun zestiende verjaardag een contract aan. Bij enkele andere spelers, en daar is Rob de Wit een goed voorbeeld van, handelde Ajax in strijd met de reglementen door de speler vooraf - en zonder toestemming van FC Utrecht - te benaderen en gek te maken. De speler wilde daarna alleen nog maar naar Ajax en FC Utrecht had geen andere keuze dan de speler ver beneden de marktwaarde te verkopen.

 

Een andere bron van ergernis bij de supporters van FC Utrecht komt voort uit het feit dat Ajax en FC Utrecht in dezelfde vijver vissen bij het scouten van talenten. Amsterdam bevindt zich op slechts dertig kilometer van Utrecht en de jeugdopleiding van Ajax zit elk jaar barstensvol talenten die afkomstig zijn uit de regio Utrecht. Dat gold bijvoorbeeld voor Wesley Sneijder. Ajax heeft hierop overigens niet het alleenrecht. Ook in de jeugdopleiding van PSV spelen veel Utrechtse talenten. PSV ging in het verleden zelfs een samenwerkingsverband aan met Elinkwijk, nota bene een van de bronclubs van FC Utrecht, en haalde zo Utrechtse talenten binnen als Ismail Aissati en Ibrahim Afellay.

 

En dan is er nog de onderlinge strijd tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht; de grote steden uit de randstad. Dit verklaart waarom provincieclub PSV wel wegkomt met het inpikken van Utrechtse talenten en Ajax niet. Het feit dat Feyenoord, ADO Den Haag en FC Utrecht daarbij redelijk met elkaar door één deur kunnen en de supporters van deze clubs zich afzetten tegen Ajax heeft te maken met de clubcultuur. Feyenoord, ADO en FC Utrecht zijn volksclubs. ADO is FC Utrecht in het klein, FC Utrecht is Feyenoord in het klein. Ajax is de club van het grote geld die zich altijd arrogant heeft gedragen tegenover andere clubs. Dat wordt niet gepikt door de supporters, maar natuurlijk zal een zekere jaloezie tegen de successen van de veelvoudig kampioen ook een rol spelen bij de antipathie tegen Ajax.

 

Iedere FC Utrechtsupporter herinnert zich bovendien de gestolen bekerfinale in 2002. In de derde en laatste minuut van de blessuretijd scoorde Wamberto de gelijkmaker voor Ajax, terwijl hij, voor iedereen zichtbaar, twee meter buitenspel stond. In de verlenging, die hierdoor noodzakelijk werd, wist Ajax de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken.

Gelukkig gaan de gedachten aan een wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax nu meestal naar 6 november 2011. Op die dag won FC utrecht in een knotsgekke wedstrijd, na een 2-3 achterstand bij rust, met 6-4 van Ajax.

 

De wedstrijd van zondag zou zomaar eens dezelfde kant op kunnen gaan. FC Utrecht heeft uit en thuis tegen AZ, thuis tegen FC Dordrecht en uit bij NAC Breda laten zien behoorlijk te kunnen ballen en de speelstijl van Ajax ligt FC Utrecht wel. Als de spelers er vanaf het begin vol op knallen krijgt Ajax het moeilijk. Het wordt dan weer een wedstrijd van Mannen tegen Jongetjes en ik zie daarbij hoofdrollen weggelegd voor Edouard Duplan, Sébastien Haller en Kristoffer Peterson. En dan zou FC Utrecht best wel eens veel kunnen scoren. Maar FC Utrecht krijgt dit seizoen ook erg veel doelpunten tegen, dus alles is mogelijk. Ik voorspel een 2-0 overwinning, maar zou absoluut niet verbaasd zijn als er, net als in 2011, een uitslag op het scorebord komt met veel doelpunten aan beide kanten. En dan is het publiek de grote winnaar.

 

Hetverstandkomtmetdejaren

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.