Jong FC Utrecht heeft op De Westmaat in Spakenburg een verdienstelijk gelijkspel behaald tegen Topklasser SV Spakenburg. Daar zag het heel lang niet naar uit, want de Beloften, nog altijd aangevuld met een groep A-junioren omdat diverse spelers de voorbereiding meemaken bij de A-selectie, werden in de eerste helft overlopen door De Blauwen, die tot de smaakmakers van de Topklasse Zaterdag behoren.

Het ervaren Spakenburg, met voormalig FC Utrecht-verdediger Ismo Vorstermans in de gelederen, zet de Utrechtse talenten vanaf het eerste fluitsignaal fanatiek onder druk en doelman Menno Heus moet meerdere reddingen verrichten. In de 18e minuut is hij echter kansloos als Maurice van der Wilt een slordige breedtepass genadeloos afstraft. Spakenburg gaat daarna op jacht naar een tweede treffer en slaagt daarin als Kees 'Pier' Tol na Utrechts balverlies Menno Heus weet te passeren met een prachtige chip. Er is dan iets meer dan een half uur gespeeld. Spakenburg krijgt daarna nog een groot aantal kansen, maar Menno Heus voorkomt met enkele geweldige reddingen dat de wedstrijd voor rust al is beslist. De enige bijna-goal voor de Beloften ontstaat als Ismo Vorstermans een voorzet van Gyrano kerk bijna in eigen doel loopt. Hij weet de bal echter nog net van de lijn te halen.

In de tweede helft is Jong FC Utrecht de bovenliggende partij en zijn er kansen te noteren voor Hamza Boukhari (2), Jelle de Lange, Issa Kallon en Sylla Sow. Doelman Menno Heus moet nog een keer ingrijpen bij een inzet van Peter de Lange van Spakenburg. Een kwartier voor tijd scoort Gyrano Kerk met een diagonaal schot de aansluitingstreffer en drie minuten later scoort hij ook de gelijkmaker. Die laatste treffer is er een uit het boekje. Gyrano Kerk sprint de ruimte in, geeft de bal af aan Erwin de Groot en sprint door. De Groot kaatst de bal direct door naar de rechterspits, die met een snelle voetbeweging de bal onder doelman Martin van Barneveld door weet te prikken. Daarna heeft Jong FC Utrecht nog een aantal goede kansen om de 2-3 te scoren, maar dat zou geen recht hebben gedaan aan het spelbeeld van de wedstrijd.

“Het verschil tussen de eerste helft en de tweede helft was groot”, vertelde Pronk na afloop van de wedstrijd. “Voor de rust ging er aan alle kanten zoveel fout. Het is goed dat we dat nu zien. Ook daar is de voorbereiding voor. We hebben wat dingen uitgeprobeerd vandaag en zijn weer wijzer geworden. In de tweede helft ging het hele team beter spelen. Gyrano Kerk, die twee keer scoorde, was een ware plaag voor Spakenburg. De 2-2 eindstand is een verdiende. Al had Spakenburg er voor de pauze ook gerust vier kunnen maken, maar wij op onze beurt kregen daarvoor in de tweede helft ook voldoende kansen.”

“Zo krijgt het team steeds meer vorm”, aldus Pronk. “We gaan nu de eindfase van de voorbereiding in. We speelden vandaag tegen een heel goede tegenstander, uit de top van de Topklasse. Hun volwassenheid en slimmigheden, daarvan kunnen wij nog wat leren. Ook daarom ben ik blij dat we deze wedstrijd speelden. We hebben deze voorbereiding een grote diversiteit aan tegenstanders getroffen. Eersteklasser Geinoord, Jupiler League-ploeg FC Emmen, het Engelse Jong Newcastle United en nu dus een sterke Topklasser. Dat programma hebben we bewust zo samengesteld. Dankzij die diversiteit komen er in onze ploeg veel verschillende dingen naar voren.”

SV Spakenburg – Jong FC Utrecht 2-2 (2-0)
18. Maurice van der Wilt 1-0
34. Kees ‘Pier’ Tol 2-0
75. Gyrano Kerk 2-1
78. Gyrano Kerk 2-2