FC-Utrecht.org
Home » Rubrieken » Artikels » Michel Vorm stond ontwikkeling van Wesley de Ruiter in de weg

 

 

 

Wesley de Ruiter: "Vorm stond mijn ontwikkeling in de weg"

 

Wesley de Ruiter heeft eindelijk een vaste plek onder de lat veroverd. De 25-jarige sluitpost kwam bij FC Utrecht niet aan spelen toe en wilde daarom graag elders zijn geluk gaan beproeven. Bij FC Den Bosch krijgt hij de kans die hij in de Domstad niet kreeg. De goalie is vastbesloten zijn basisplaats te behouden. Michel Vorm en Wesley de Ruiter speelden drie seizoenen samen bij FC Utrecht. Terwijl eerstgenoemde al snel naam maakte in De Galgenwaard moest De Ruiter het doen met een plekkie op de bank of nog erger op de tribune. Anno 2011 is Vorm international en speelt De Ruiter in de Jupiler League. "Ik heb de pech gehad dat Michel Vorm mijn concurrent was", vertelt De Ruiter. "Je kunt zeggen dat hij mijn ontwikkeling in de weg heeft gestaan. Maar Michel is natuurlijk een topkeeper; het was heel lastig om beter te zijn dan hem."

 

 

De Ruiter had behoefte aan speelminuten. Hij wilde zich ontwikkelen en langere tijd achter elkaar van waarde zijn voor een team. Dat hij nu op een niveau lager acteert, maakt hem niet zoveel uit. "Ik merk aan mezelf dat ik constanter word in het keepen en in het coachen, en dat ik negentig minuten lang geconcentreerd blijf. Door een blessure heb ik er een paar weken uitgelegen, maar gelukkig ben ik daar snel weer van hersteld. In de laatste wedstrijden van het seizoen wil ik laten zien dat ik een contract verdien, dan wel bij FC Den Bosch, dan wel bij een andere club. In april gaan we om de tafel en dan hoor ik of de club tevreden over me is. Mijn gevoel zegt me dat het prima is als ik hier blijf spelen. Maar als ik een stap omhoog kan maken, staat dat me ook wel aan."

 

De sluitpost reist elke dag met plezier op en neer vanuit zijn woonplaats Leiden. Blij is hij als hij weer op het veld van FC Den Bosch mag staan. De resultaten die zijn ploeg boekt, stellen hem echter wel eens teleur. Tijdens de oefensessies ziet hij vaak vlotte combinaties en mooie doelpunten, dingen die hij in wedstrijden ook graag hoopt te zien. "Wat we tijdens de trainingen doen, komt er ook wel uit in de competitiewedstrijden, maar misschien wat te weinig", vervolgt De Ruiter. "Ik vind wel dat er op de training goed gevoetbald wordt en dat alle jongens erg scherp zijn. Dat is ook niet het probleem. Soms hebben we pech of laten we onvoldoende zien wat we kunnen. In onze laatste twee wedstrijden (tegen MVV Maastricht 1-0 verlies en Telstar 3-0 winst, red.) speelden we wel weer erg goed. Daar moeten we ons aan vasthouden. Als we daarnaast met dezelfde beleving voetballen als op de training, kunnen we het heel ver schoppen. De play-offs blijven ons doel en die kunnen we halen ook."

 


In de Jupiler Play-offs kan De Ruiter niet alleen meer wedstrijdervaring opdoen, maar wellicht ook tegen een ploeg uit de Eredivisie laten zien wat hij in huis heeft. "Ik wil zeker weer omhoog, die ambitie moet je als voetballer altijd hebben", zegt hij. Als De Ruiter naar de Eredivisie gaat, zal hij in ieder geval niet hetzelfde pad bewandelen als zijn voormalige concurrent Vorm. Die ruilde FC Utrecht in het begin van zijn loopbaan op huurbasis in voor FC Den Bosch en keerde later weer terug naar de Domstad, maar dat is zeker niet de ambitie van De Ruiter. "Mijn contract loopt af in Utrecht en de club heeft me laten weten niet verder met me te willen. Ik heb daar begrip voor, maar vind het jammer dat ik nooit een eerlijke kans heb gehad bij FC Utrecht. Een jaar lang ben ik derde keus geweest, toen kwam er tijdens het daaropvolgende seizoen door de blessure van Michel tijdelijk een plekje vrij onder de lat. In plaats van mij te laten spelen, koos de club voor een ervaren doelman (Khalid Sinouh, red.). Ik wilde toen verhuurd worden om minuten te maken, maar FC Utrecht weigerde me te laten gaan. ‘We willen drie goede keepers hebben, dus jij blijft’, zeiden ze. Oké, begrijpelijk, maar daardoor heb ik me niet kunnen ontwikkelen. Ik had graag wat speelminuten gewild nadat ik me een jaar lang op heb geofferd als derde keus."

 De Ruiter heeft in de praktijk gezien dat het ook anders kan. Hij keek wel eens met een schuin oog naar Arnhem, waar een andere keeper wél hele wedstrijden mocht keepen. "Toen Piet Velthuizen vertrok bij Vitesse, gaf de club de voorkeur aan de jonge Eloy Room. Hij heeft het als basisspeler erg goed gedaan. Gabor Babos raakte geblesseerd, Jasper Cillissen moest hem vervangen. Volgens mij doet die jongen het daar ook erg goed. Ik had ook graag zo’n kans gehad, maar heb die niet gekregen. Misschien was ik bij een andere club wel doorgebroken, maar dat zal ik nooit weten."

In Den Bosch heeft De Ruiter geen concurrentie van Vorm, maar van Brahim Zaari. Laatstgenoemde is na de komst van de Zuid-Hollander verbannen naar de bank. Of De Ruiter daadwerkelijk in de basis blijft staan, weet hij nog niet. De club toonde enige tijd geleden interesse in Helmond Sport-goalie Robert van Westerop, maar die verhalen laten de sluitpost koud. "Dat doet me eerlijk gezegd niet zo veel. Ik kwam van FC Utrecht, dus ben wel wat gewend. Ik moet er nu voor zorgen dat ik door mijn prestaties de eerste keeper van FC Den Bosch blijf. Mijn concurrenten kunnen een plekje onder de lat proberen af te dwingen, maar dat kan ik net zo goed. Ik wil gewoon elke wedstrijd top presteren en laten zien dat ik in het doel hoor te staan."De Ruiter moet zich daardoor continue bewijzen. "Maar daar ben ik wel heel nuchter in. Ik loop niet te koop met mezelf en houd me over dat soort dingen graag op de vlakte. Ik ben bij FC Utrecht een tijdje geblesseerd geweest, heb er nu bij FC Den Bosch even uitgelegen, maar ben vrij snel teruggekomen. Natuurlijk vind ik het belangrijk dat mensen weten wie ik ben, maar ik wil nu gewoon lekker keepen. Misschien ben ik door omstandigheden nog niet doorgebroken, maar het zal niet meer lang duren voordat ik dat wel ben. Binnen nu en twee jaar, welteverstaan."

 

Maarten de Jong

Eerder geplaatst op Voetbalcentraal.nl in 2011

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen