Ajax brak zondagmiddag met een gewoonte door in de competitie weer eens van FC Utrecht te winnen (3-0). De eerste zege na zes ontmoetingen in de eredivisie met de angstgegner uit de Domstad kwam allesbehalve eenvoudig tot stand. Daarvoor speelde de thuisclub lang te flets en bood FC Utrecht vooral voor rust erg veel tegenstand.

Want niet Ajax maar FC Utrecht was in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg in de ArenA. Het elftal van trainer Jan Wouters verdedigde gegroepeerd en koos waar mogelijk snel de aanval. Die speelwijze leverde al na 3 minuten een grote mogelijkheid op toen Cedric van der Gun alleen op doelman Jasper Cillessen mocht aflopen. De aanvaller tikte de bal net naast het verlaten doel van de thuisclub.

FC Utrecht mocht zich aanrekenen dat het voor rust niet meer kansen van dat kaliber kreeg. Te vaak was de laatste voorzet net niet nauwkeurig genoeg om een speler levensgevaarlijk in stelling te brengen. Ajax moest het aanvankelijk vooral hebben van fouten van de tegenstander. Viktor Fischer verzuimde na 6 minuten te profiteren van een misverstand in de defensie. Onzeker ingrijpen van Timothy Derijck en Kai Heerings leidde in de slotminuut van de eerste helft tot de openingstreffer van Thulani Serero (1-0).

De Zuid-Afrikaan was het duel begonnen als wisselspeler maar moest al snel invallen omdat Siem de Jong geblesseerd uitviel. De gekwetste aanvoerder van Ajax was vorig seizoen samen met de inmiddels naar Tottenham Hotspur vertrokken Christian Eriksen de vormgever van het aanvalspel van zijn ploeg. In het huidige voetbaljaar is trainer Frank de Boer nog op zoek naar de beste invulling van zijn middelste linie.

Vanwege een enkelblessure van Lerin Duarte kreeg Davy Klaassen tegen FC Utrecht een kans. De 20-jarige middenvelder bekroonde zijn rentree in de basisformatie na een jaar met veel blessureleed met de 2-0. Hij zag na 59 minuten dat doelman Robbin Ruiter een hard schot van de opnieuw uitstekende spelende Stefano Denswil niet onder controle kreeg en tikte beheerst raak (2-0). Daarmee was het verzet van FC Utrecht gebroken. In de slotminuut tekende invaller Danny Hoesen voor de eindstand (3-0).