Uit Alkmaar nam FC Utrecht O17 dit weekeinde de volle drie punten mee. De gehele wedstrijd overziend was een gelijkspel wellicht logischer geweest, maar met name omdat FC Utrecht de gehele eerste helft en het begin van de tweede helft de meest aanvallende ploeg was, was de overwinning ook niet onverdiend te noemen.

Het hobbelige veld en de strakke wind maakten het moeilijk om een goede partij voetbal op de mat te leggen. Toch ging FC Utrecht daar beter mee om dan de thuisploeg. FC Utrecht O17 schoot uit de startblokken en liet zien dat het niet gekomen was om af te wachten. AZ werd snel vastgezet op eigen helft, en doordat de Utrechters goed compact speelden, werd balverlies steeds heel snel ongedaan gemaakt. Na een goed lopende aanval leek Odysseus Velanas binnen het strafschopgebied te worden gestuit, de arbitrage oordeelde echter dat het erbuiten was en gaf slechts een vrije trap. Junior van der Velden schoot die goed in, maar AZ keeper Maarten List redde fraai.

FC Utrecht bleef de hele eerste helft het initiatief houden, maar was zo nu en dan slordig en maakte soms onnodig de verkeerde keuzes. Zo leidde twee keer onnodig gepingel ertoe dat de Utrechtse centrale verdedigers de AZ counter middels overtredingen moesten stoppen. Gele kaarten waren het gevolg. Zo’n tien minuten voor rust had Utrecht de leiding kunnen nemen, toen een aanval over links via Virgil Smith keurig werd voorgezet, de vrijstaande Mitchell van Rooijen kon echter niet tot scoren komen. Ruststand dus 0-0.

De tweede helft had FC Utrecht opnieuw het initiatief, maar moest die al snel aan de Alkmaarders laten. De linies bij FC Utrecht vielen wat uit elkaar en bij balverovering liet de voortzetting vaak veel te wensen over, zodat AZ de bal snel terug had. Daartegenover stond dat de verdediging als een huis stond en nauwelijks een kans weggaf. Toen Junior van der Velden dan ook zo’n 20 minuten voor tijd een vrije trap  van Odysseus Velanas binnen wist te koppen, leek de buit binnen. Want het gevoel overheerste dat FC Utrecht niet veel zou weggeven.

En zo was het ook. Wijnands, die zijn ploeg tien punten uit de laatste vier wedstrijden zag halen, was dan ook in zijn nopjes: “Op basis van de eerste helft verdienden we de overwinning wel, maar ik had ook met een gelijkspel kunnen leven. De tweede helft waren we heel slordig in balbezit, was er teveel ruimte tussen middenveld en aanval en moesten we AZ het initiatief laten. Verdedigend stonden we echter heel compact en gaven nauwelijks wat weg.”

Komende week is er geen programma, want dan maken drie spelers van Utrecht deel uit van de selectie van Oranje onder 17 dat strijdt voor een ticket  voor het EK dat later dit seizoen Bulgarije zal worden gespeeld. Op vrijdag 20 maart zet FC Utrecht O17 de competitie voort met een uitwedstrijd tegen Vitesse B1.