FC Utrecht heeft een belangrijke overwinning in eigen stadion op Vitesse geboekt. De Domstedelingen waren met 3-1 te sterk voor de Arnhemmers. Door de zege haakt Utrecht aan bij de riante subtop, waar Vitesse zich op basis van het aantal punten ook nog toe mag rekenen.

De thuisploeg was erop gebrand het publiek in de Galgenwaard een mooie middag te bezorgen, mede door de ruime nederlaag die Utrecht vorige week moest verwerken. Toen ging de ploeg van trainer Rob Alflen, eveneens op eigen veld, met 5-1 onderuit tegen PSV. Na een snelle rode kaart voor Mark van der Maarel (twee keer geel) viel er toen weinig eer te behalen voor de thuisploeg.

De plannen die Alflen voor het duel met Vitesse had gesmeed konden na 10 minuten echter alweer de prullenbak in, leek het. Jeroen Verhoeven, nog steeds de stand-in voor de geblesseerde Robbin Ruiter, ging gruwelijk in de fout. De doelman speelde de bal zomaar in de voeten van Davy Pröpper, die simpel binnen tikte: 0-1. Een minuut later stond het alweer gelijk. Christian Kum kopte raak uit een vrije trap van Yassin Ayoub.

De thuisploeg domineerde na de gelijkmaker en zocht veel de aanval. Veel kansen leverde dat aanvankelijk niet op, maar Vitesse werd wel achteruit gedwongen. De Arnhemmers kwamen nauwelijks onder de druk van Utrecht uit, tot onvrede van trainer Peter Bosz. Toch was Vitesse nog voor rust dicht bij een nieuwe voorsprong, toen Denis Olinik de paal trof uit een voorzet van Marko Vejinovic.

Het bleef in de eerste helft bij 1-1. Met name Vitesse mocht daar niet over mopperen en Bosz greep in door in de rust Pröpper naar de kant te halen en Valeri Qazaishvili in te brengen. Dat leverde niet het gewenste resultaat op. Vitesse speelde weinig klaar en kwam op achterstand toen Ruud Boymans zijn vijfde treffer van het seizoen maakte: 2-1.

Een kwartier voor tijd werd het nog erger voor Vitesse. Arnold Kruiswijk vergreep zich in de zestienmeter aan Rubio Rubin. Hij veroorzaakte daarmee niet alleen de strafschop waaruit Boymans de 3-1 maakte, maar pakte bovendien zijn tweede gele kaart. De verdediger moest daardoor op zijn 30e verjaardag het veld voortijdig verlaten. Utrecht speelde het duel daarna eenvoudig uit.