FC-Utrecht.org
Home » Rubrieken » Artikels » Het jongensboek van Erik Willaarts

 

 

 

Het jongensboek van Erik Willaarts

 

In het lieflijk dorpje Woudenburg, provincie Utrecht, speelde half jaren 80 een jonge spits bij de plaatselijke geel-zwarten. Erik Willaarts was zijn naam. Hij zou een nooit meer overtroffen bliksemcarriëre maken in het betaald voetbal.

 

erikwillaarts1.jpg

 

In het voorjaar van 1986 staat FC Utrecht trainer Nol de Ruiter voor de deur van de ouderlijke woning van Willaarts. Al een aantal jaar wil de FC het proberen met de veel scorende spits maar Willaarts blijft liever amateur. Hij vind zichzelf al te oud om de overstap te maken. Sinds zijn 16e gaat hij regelmatig op stap met zijn vriendenclub. Hij drinkt graag een biertje en beschouwt voetbal puur als hobby. Toch weet De Ruiter hem te overtuigen een paar testwedstrijden te spelen. Kijken of hij het niveau aankan. Willaarts scoort in zijn testwedstrijden en laat een goede indruk achter. De Ruiter biedt hem een contractje aan. Willaarts zal rustig gebracht worden. Eerst een tijdje in het tweede, dan op de bank en dan af en toe een invalbeurt. De 25-jarige Willaarts voelt zich daar wel goed bij en tekent.

 

erikwillaartsteamfoto.jpg

 

In de zomer van 1986 rijdt Willaarts dagelijks heen en weer, in zijn blauwe Nissan, van Woudenberg naar Utrecht. Op de trainingen krijgt hij te maken met Utrechtse, Haagse en Rotterdamse schoffies. Het gaat er keihard aan toe. Wie gevoelig is voor de grappen en grollen en voor de stevige trainingen, valt af. Willaarts is nuchter. Hij snapt de voetbalhumor en lacht erom. De trainingen zijn wel even wennen. Hij staat op de training vaak tegenover de Hagenees Fräser die hem overal knijpt en pakt om hem van scoren af te houden. Hij leert sneller handelen. Pattinama scheldt hem helemaal verrot als hij weer even staat te dromen. Langzaam maar zeker pikt hij aan bij het echte niveau.

 

erikwillaarts2.jpg

 

Het seizoen is inmiddels in volle gang. Utrecht draait stroef, staat na een kwart competitie onderin. Voorzitter Aalbers verlengt het contract van De Ruiter niet ondanks de bekerwinst van een jaar eerder. De Ruiter besluit Willaarts sneller te brengen. Hij pikt af en toe een goal mee maar belangrijker, Willaarts vormt een ijzersterk koppel met John van Loen waardoor ‘Utreg’ steeds beter gaat draaien. Na de winterstop, die 3 maanden duurt vanwege een strenge winter, begint Utrecht punten te pakken en klimt het langzaam omhoog op de ranglijst. Willaarts is sterker geworden. Zijn moeder kookt dagelijks een gezond prakkie voor hem en hij neemt op tijd zijn rust. De vriendengroep komt nu ook kijken. De één is voor Ajax, de ander voor Feyenoord, een paar voor Utrecht maar allemaal zijn ze voor hun maatje Willaarts. Eind maart staat de Woudenberger op 15 goals na een hattrick tegen Excelsior. Utrecht is naar de 10 plek opgeklommen. De strijd om Europees voetbal gaat dit seizoen voor het eerst via een na-competitie. Periodekampioenen spelen voor een ticket in het UEFA Cup toernooi. Utrecht zet een goede serie neer waarbij Willaarts 4 wedstrijden voor het eind van de competitie op 21 goals staat, slechts 3 goals achter de nummer 1 Marco van Basten. Op de voorlaatste speelronde wordt Feyenoord met 4-2 verslagen door 2 goals van Willaarts. De na-competitie is een feit.

 

erikwillaartsnolderuiter.jpg

 

Die na-competitie gaat over 6 wedstrijden. 4 ploegen spelen uit en thuis tegen elkaar. Utrecht staat na 4 wedstrijden 3e op 1 punt van Roda en gelijk in punten met de nummer 2 Twente. VVV is laatste. Utrecht heeft nog 2 thuiswedstrijden te gaan tegen VVV en de nummer 1 Roda JC. Bij 2x winst is Europees voetbal een feit. VVV wordt met 3-0 verslagen. De laatste wedstrijd tussen de nummer 1 en 2, Utrecht en Roda, zal de beslissing brengen. Inmiddels is bekend geworden dat Borussia Mönchengladbach Willaarts heeft gekocht. Hij gaat voor 400000 gulden in de Bundesliga spelen. De wedstrijd tegen Roda wordt een gedenkwaardige. Utrecht moet winnen. Willaarts velt bijna in zijn eentje de Limburgse trots. Met 3 goals is hij de grote man. Utrecht gaat na een 4-2 overwinning Europa in. 33 goals maakt Willaarts dat seizoen voor Utrecht.

 

erikwillaartsrickyvanwolfswinkel.jpg

 

Op zondag 5 juli, na een weekje vakantie, rijdt Willaarts, in zijn rode, nieuwe Golfje met aanhanger vol spulletjes, naar Gladbach. Het wordt geen spannend vervolg op het eerste jongensboek. Door blessures kan Willaarts zijn draai nooit vinden. Hij wordt na 2 jaar uitgeleend aan Utrecht maar haalt zijn oude niveau nooit meer. Daarna vertrekt Willaarts naar FC Dordrecht. Weer 2 jaar later verkast Willaarts naar Deventer om voor Go Ahead Eagels te spelen. Maar na 3 jaar houdt hij het voor gezien.

Erik Willaarts is de oom van Ricky van Wolfswinkel en is anno 2014 mede-eigenaar van een keuken-speciaalzaak in Woudenberg.

 

Eerder geplaatst op dehandvangod.wordpress.com op 31 juli 2014

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.