NAC Breda heeft op bezoek bij FC Utrecht een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Robert Maaskant was de sterkste in een spektakelstuk: 3-4.

De voortekenen waren slecht voor NAC Breda, want FC Utrecht presteerde in het verleden uitstekend op vrijdag. Sterker nog, de Domstedelingen verloren nog nooit. Zeventien keer won FC Utrecht een wedstrijd op vrijdagavond, terwijl er zes keer werd gelijkgespeeld. Daarbij kwam de ploeg van trainer Robby Alflen tijdens de laatste twee thuisduels telkens zes keer tot scoren.

Maar de bezoekers, vorig week nog met 1-0 te sterk voor Go Ahead Eagles, waren niet voor een punt gekomen naar De Galgenwaard. In de openingsfase stichtte vooral Adnane Tighadouini gevaar namens NAC, maar halverwege de eerste helft was de eerste grote kans voor de thuisclub. Op aangeven van Edouard Duplan schoot Kristoffer Peterson echter voor een leeg doel over.

Na ruim een half uur was het wél raak, maar aan de andere kant. FC Utrecht dacht aan een overtreding op Mark Diemers, maar scheidsrechter Dennis Higler liet doorspelen. Erik Falkenburg zag zijn kopbal eerst nog gered worden door Robbin Ruiter, maar in de rebound scoorde hij alsnog. Lang duurde het feest bij NAC niet, want na een goede combinatie met Sébastien Haller maakte Duplan twee minuten later al gelijk.

Falkenburg bleef een plaag voor de defensie van de thuisclub, want nog in de eerste helft kreeg hij een goede mogelijkheid om de Bredanaars voor de tweede keer op voorsprong te zetten. Het bleek uitstel van executie, want vier minuten na rust was de aanvaller opnieuw trefzeker. Uit een afgemeten voorzet van Sébastien Haller kopte Falkenburg - volledig vrijstaand - raak.

fcutrechtnac201420153.JPG

Na een uur moest Falkenburg ook de genadeklap uitdelen, maar dit keer redde Ruiter uitstekend. De doelman van FC Utrecht had verder weinig meer te doen, want de thuisclub ging verwoed op jacht naar de gelijkmaker. Kansen volgden ook via Diemers, Haller, Peterson, Kum en Markiet. Die laatste zag zijn kopbal door Ruben Ligeon van de lijn gehaald worden.

Uit een hoekschop kopte Markiet in de 72ste minuut de gelijkmaker tegen de touwen, maar NAC sloeg aan de andere kant razendsnel weer toe. Dit keer promoveerde Kenny van der Weg met zijn hoofd een voorzet van Ligeon tot doelpunt. Negen minuten voor tijd zorgde Mats Seuntjens met zijn eerste balcontact voor de beslissing. Al bepaalde de eveneens ingevallen Rubio Rubin aan de andere kant de eindstand op 3-4. Ruiter was diep in de extra speeltijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar de doelman kopte naast.

Door de overwinning heeft NAC Breda nu 25 punten uit 28 wedstrijden, waarmee de Brabanders de zestiende plaats overnemen van Go Ahead Eagles. Nummer vijftien Heracles Almelo heeft evenveel punten, maar een beter doelsaldo. FC Utrecht blijft met 32 punten twaalfde staan in de Eredivisie.