Een onherkenbaar FC Utrecht is deze zaterdag op alle fronten afgetroefd door Ajax B1. Met een duidelijke 4-1 nederlaag werd de ploeg van trainer Claudio Braga terug naar de Domstad gestuurd.

Eigenlijk was bij de rust de wedstrijd al gespeeld. Ajax kreeg in de eerste helft drie kansen en die waren ook alle drie raak. Daar konden de Utrechters geen enkele kans tegenover stellen. FC Utrecht was niet bij machte om de Amsterdammers goed onder druk te zetten, de voorhoede liep te veel vooruit en de achterhoede te veel achteruit. Het elftal viel dan ook regelmatig ‘uit elkaar’ en de afstanden tussen de linies werden vaak te groot.

Ajax kon met hun individuele kwaliteit dan ook vaak gemakkelijk onder de druk uit voetballen. En als FC Utrecht de bal veroverde was het die ook snel weer kwijt door verkeerde keuzes, te veel lopen met de bal en verliezen van de persoonlijke duels.

Na een kwartier viel het eerste Amsterdamse doelpunt toen er op de rechterflank te veel werd gelopen met de bal, balverlies werd geleden en het duel aan de andere kant veel te gemakkelijk verloren ging. De Ajacied Donny v.d. Beek strafte het koelbloedig af. 10 minuten later een identieke situatie aan de andere kant en de Amsterdamse rechterspits wist er wel raad mee. Vlak voor rust werd het ook nog 3-0.

Ook na rust wist FC Utrecht de zaken niet om te draaien, met dit verschil dat men nu wel een aantal kansen wist te creëren. Eerst werd een doelpunt van Anthony Berenstein ten onrechte afgekeurd, maar even later was het wel raak voor Anthony na een prima pass van Jerreau Cairo. Utrecht had zelfs de aansluitingstreffer kunnen scoren toen de Utrechtse back goed opkwam, maar te zelfzuchtig was en daarbij ook nog te lang twijfelde met schieten, zodat het niets werd.

Utrecht kon ook in die tweede helft verder niet lang balbezit houden en Ajax verzuimde de kansen die zij kregen te benutten, zodat Utrecht een fikse afstraffing nog bespaard bleef. Wel werd het vlak voor tijd nog 4-1 voor Ajax, toen Ajax een vrije trap kreeg na geklungel van de Utrechtse buitenspeler die dacht als linksback te moeten fungeren. De voorzet uit die vrije trap kon veel te gemakkelijk worden binnengelopen bij de 1e paal.

Trainer Claudio Braga na afloop: “Ik ben erg teleurgesteld in onze prestatie van vandaag. Dit waren wij niet! We hebben elkaar vandaag in de steek gelaten. De FC Utrecht cultuur vraagt heel wat anders, dat hebben wij vandaag niet kunnen brengen”.

FC Utrecht heeft twee weken om het geschonden blazoen weer op te poetsen en dan tegen Willem II/RKC in Tilburg te laten zien dat dit een incident was.

Ajax B1 - FC Utrecht O17 4-1
“14 1-0 Donny v.d. Beek
“24 2-0 Adham El Idrissi
“40 3-0 Ottar Magnus Karlsson
“62 3-1 Anthony Berenstein (assist: Jerreau Farel Cairo)
“78 4-1 Pablo Paulino Rosario