RKC Waalwijk heeft vandaag 3 belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie uit de eredivisie. In het eigen Mandemakers Stadion versloeg de ploeg van trainer Erwin Koeman concurrent FC Utrecht met 5-2, onder meer dankzij twee schitterende doelpunten van Romeo Castelen en invaller Daniël de Ridder en een gemiste strafschop van Utrechter Jens Toornstra.

Het schuttersbal voor gevorderden werd al in de eerste 10 minuten geopend door Castelen, die zijn prachtige treffer tegen Go Ahead Eagles van eerder deze week een passend vervolg gaf. Yassin Ayoub kopte de bal na een verre uittrap van doelman Jan Seda ongelukkig door, waarna de aanvaller zonder aarzelen uithaalde en met een boogbal keeper Robbin Ruiter verschalkte. Het thuispubliek was nog in staat van euforie, toen Utrecht alweer op gelijke hoogte kwam. Toornstra zette een strafschop feilloos om in een doelpunt, na hands van Prince-Désir Gouano.

De spetterende openingsfase vormde de opmaat voor een vermakelijk duel, met kansen over en weer. Dat het voor rust bij 1-1 bleef, was te danken aan beide doelmannen. Seda redde onder meer uitstekend op een volley van Juan Sebastián Agudelo en hij kreeg hulp van de paal, toen Ayoub na een goede actie op de vierkante meter voor 1-2 leek te zorgen. Ruiter trad goed op bij een hard schot van Damiano Schet van RKC, dat daarnaast diverse schoten voorlangs zag vliegen.

Ook in de tweede helft bleek Seda de gelukkigste doelman. Hij werd gepasseerd door Mark van der Maarel, die wegens buitenspel werd teruggefloten, en Steve de Ridder, die nog op een verdediger stuitte. Toen RKC eenmaal op adem was gekomen, barstte het spektakel opnieuw los. Invaller Daniël de Ridder bracht de toeschouwers wederom in extase met een ver schot in de kruising, waarna Kenny Anderson het duel amper een minuut later leek te beslissen.

Steve de Ridder bracht Utrecht echter weer terug in de wedstrijd met een individuele actie, waarna Toornstra vanaf 11 meter de uitgelezen kans kreeg op de 3-3. Hij trof slechts de paal en luidde daarmee de ondergang van Utrecht in. Op schlemielige wijze raakte hij ook nog eens betrokken bij de 4-2 van Jean-David Beauguel, waarna in blessuretijd Aurélien Joachim de ellende voor de Domstedelingen compleet maakte.