FC Utrecht heeft in de uitwedstrijd bij ADO Den Haag lang mogen hopen op de eerste driepunter van het seizoen. De mannen van trainer Erik ten Hag koesterden een 0-1 voorsprong, maar zagen de Hagenezen in de 89 minuut op gelijke hoogte komen door een doelpunt van Mike Havenaar.

Met Vito Wormgoor, Timothy Derijck en Edouard Duplan had ADO Den Haag drie voormalige Utrechters in de basis staan. FC Utrecht had het in de eerste tien minuten moeilijk tegen de beweeglijke voorhoede van ADO Den Haag met Ruben Schaken, Mike Havenaar en Edouard Duplan. Nadat FC Utrecht die lastige fase zonder kleerscheuren was doorgekomen, nam de ploeg het initiatief over en dat leidde na een half uur spelen tot een verdiende voorsprong. Sébastien Haller, die eerder een inzet op aangeven van zijn Franse landgenoot Louis Nganioni rakelings naast had zien gaan, bleef net als eerder dit seizoen tegen Feyenoord en SC Heerenveen uiterst rustig toen hij, na een overtreding op Nacer Barazite, vanaf elf meter mocht aanleggen: 0-1. Bart Ramselaar miste kort daarna een opgelegde kans om de voorsprong te verdubbelen toen hij na een goede loopactie vrij voor doelman Martin Hansen voorlangs schoot.

Met veel passie en opportunistisch voetbal ging de thuisclub na rust op jacht naar de gelijkmaker. Echte kansen leverde dat echter niet op, mede omdat doelman Robbin Ruiter enkele malen op tijd ingreep. ADO Den Haag voerde de druk verder en verder op. FC Utrecht kwam nauwelijks meer aan aanvallen toe. Kort voor tijd leverde dat ADO Den Haag de verdiende gelijkmaker op. Mike Havenaar kopte de 1-1 binnen.

“Ik kan over de wedstrijd van vandaag vrij kort zijn”, zei trainer Erik ten Hag in zijn nababbel. “We hebben het uitstekend gedaan, in alle facetten van het voetbal. Het enige waar het aan ontbrak, was dat we geen tweede goal maakten. Heel erg jammer dat het uiteindelijk gelijk werd. En als ik dan toch iets zou moeten opmerken over het spel van mijn ploeg, is het dat ze in bepaalde fases even de concentratie verloren.”

Maar al met al was Ten Hag meer dan tevreden met wat hij had gezien. “Ik maak de ploeg een compliment. Op wat we vandaag hebben laten zien, kunnen we voortgaan.”

ADO Den Haag - FC Utrecht 1-1 (0-1)
30. Sébastien Haller 0-1
89. Mike Havenaar 1-1

Gele kaarten: Ruben Schaken, Edouard Duplan (beiden ADO Den Haag), Timo Letschert en Louis Nganioni (beiden FC Utrecht).

Toeschouwers: 12.293.

Scheidsrechter: Pol van Boekel.