De KNVB wil FC Utrecht zwaar straffen vanwege de antisemitische spreekkoren die tijdens het duel met Ajax werden geuit. De aanklager heeft een voorstel naar de Domstad gestuurd dat bestaat uit een geldboete van 10.000 euro én een lege Bunnikside voor de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax. FC Utrecht heeft tot maandag 1 juni 12.00 uur om te reageren op het voorstel.

In april zongen supporters in de Galgenwaard antisemitische teksten tijdens de wedstrijd tegen Ajax. ,,Me vader zat bij de commando's, me moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best'', klonk van de tribune.  De aanklager van de KNVB heeft vervolgens onderzocht of Utrecht er alles aan heeft gedaan om dit te voorkomen.

De aanklager, die onafhankelijk van de KNVB opereert en straffen kan opleggen, vindt dat de club schuld heeft aan de leuzen van de fans en wil dat tijdens de volgende thuiswedstrijd tegen Ajax de Bunnikside leeg blijft. Dat is de tribune waar de harde kern van Utrecht zit.

De spreekkoren zorgden voor veel commotie. Minister van Justitie Ard van der Steur noemde ze 'onsmakelijk'. Het Openbaar Ministerie ging aan de slag met aangiftes van de Stichting Bestrijding Antisemitisme en Federatief Joods Nederland. Justitie richt zich in haar onderzoek uitsluitend op de daders.

De club bood twee dagen na de wedstrijd excuses aan voor de spreekkoren en nam afstand van de teksten. Tijdens de wedstrijd was het FC Utrecht niet duidelijk wat er werd gezongen, anders was er volgens de club actie ondernomen.

De KNVB wijst erop dat er landelijke afspraken bestaan over de aanpak van kwetsende spreekkoren en dat de thuisspelende clubs een belangrijke rol spelen in het optreden tegen dergelijk wangedrag in hun stadion.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.