FC Utrecht lijkt dit seizoen onder de nieuwe trainer Erik ten Hag op weg naar de subtop van de eredivisie. De ploeg uit de Domstad versloeg zondag op eigen veld Vitesse met 2-1. Dat gebeurde met verzorgd voetbal, vanuit een goede veldbezetting en met veel inzet. Na de nederlaag in de openingswedstrijd bij Feyenoord (3-2) kreeg FC Utrecht langzaam maar zeker de smaak te pakken, met acht punten in een ongeslagen reeks van vier duels.

Het publiek in de Galgenwaard zag een open en attractieve wedstrijd waarin de twee keepers het behoorlijk druk hadden. In de tiende minuut verrichtte Eloy Room namens Vitesse zijn eerste redding op een doelpoging van Sean Klaiber. Het voorbereidende werk kwam van spelmaker Nacer Barazite, die voor de rust bij vrijwel elke aanval van de thuisclub was betrokken.

In de 25e minuut zette Barazite met een fraaie pass Willem Janssen alleen voor de Vitesse-doelman, die opnieuw bekwaam ingreep. De stand was op dat moment al 1-1. Janssen opende na een kwartier de score uit een ingestudeerde hoekschop waarop de Arnhemse afweer totaal geen kijk had (1-0). Amper vier minuten later kwam Vitesse al weer op gelijke hoogte, eveneens uit een hoekschop. Na een chaotische situatie werkte Guram Kashia in tweede instantie de bal over de doellijn (1-1).

Met de Israëlische debutant Sheran Yeini voor Valeri Qazaishvili begon Vitesse gedreven aan de tweede helft. FC Utrecht kwam echter opnieuw op voorsprong, kort nadat arbiter Bas Nijhuis een handsbal in het Arnhemse strafschopgebied niet had bestraft. Na een misser van Sébastien Haller en een hakbal van Barazite schoot Bart Ramselaar droog raak: 2-1.

Na een uur weigerde Nijhuis de bal ook voor Vitesse op de stip te leggen nadat Rico Strieder de doorgebroken Nathan even met de hand uit balans had gebracht. Met het nodige geluk hield doelman Robbin Ruiter de Utrechtse ploeg in de slotfase overeind.

FC Utrecht - Vitesse 2-1 (1-1)
15. Willem Janssen 1-0
19. Guram Kashia 1-1
51. Bart Ramselaar 2-1

Gele kaart: Andreas Ludwig (FC Utrecht).

Toeschouwers: 16.056.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.