Het is niet uitgesloten dat FC Utrecht O19 vandaag zijn minste wedstrijd van het seizoen gespeeld heeft. Tegen De Graafschap A1 boekte het weliswaar een verdiende overwinning (3-2) maar aan de wijze waarop kan het een en ander verbeterd worden. Trainer Robin Pronk probeerde een verklaring te vinden voor de matige 1e helft. Zijn spelers startten lauw en niet scherp genoeg aan de wedstrijd en tegen een ploeg als De Graafschap kan dat dodelijk zijn. Zij werken altijd hard, leveren veel fysieke kracht, waardoor het voetbal misschien wat ondergesneeuwd raakt maar waar je je als tegenstander wel even op moet instellen. En daar lieten FC Utrecht O19 het regelmatig op afweten.

img_description
Ondanks dat kwam de ploeg al na 7 minuten op voorsprong. Na een zeer fraai opgezette aanval, vanaf rechts over een aantal schijven, bezorgt Maarten de Lange de bal bij Hamza Boukhari en hij scoort beheerst de 1-0. Erg lang konden de Utrechters niet van de voorsprong genieten want 20 minuten later profiteert Osama Ben Kaddour van verdedigend broddelwerk. Via de binnenkant paal valt de gelijkmaker achter doelman Barry van den Brink. En gewaarschuwd waren we, want een soortgelijke situatie deed zich in de 11e minuut ook al voor. Toen spatte de bal op de paal en kwam terug in het veld. De wedstrijd leek op een 1-1 stand bij rust af te stevenen. Maar dat liet Joey Papamelodias niet gebeuren. Nadat Gyrano Kerk onreglementair was gestuit schoot hij de toegekende vrije trap vanaf zo’n 20 meter fraai en beheerst achter doelman Wiese. Ruststand 2-1.

Trainer Pronk gebruikte de rust om duidelijk te maken dat het vertoonde spel ondermaats was en dat het alleen maar beter kon, beter moest. Ondanks de goede intenties kwam dat er in de 2e helft niet helemaal uit. Een rommelig kwartiertje voetbal was er te zien geweest, toen Sofyan Amrabat aan mocht leggen voor een vrije trap. De bal viel bij de 1e paal op het hoofd van Carlos Groen, die daarmee zijn ploeg in de 60e minuut op een 3-1 voorsprong zette.

Daarmee leek het gedaan, maar dat was het nog niet. De Graafschap’s Ton Klein Kranenberg pikte de bal op eigen helft op en mocht vrij het gehele veld over naar de andere kant. Met één beweging kapte hij naar binnen en schoot vervolgens op zeer fraaie wijze de 3-2 binnen. En er was nog een kwartier te gaan.

De Achterhoekers rechtten de rug nog een keer en gingen voor de gelijkmaker. Het kon nog alle kanten op. Zowel de thuisploeg (Gyrano Kerk 1 op 1 tegenover doelman Wiese; de laatste won) als de bezoekers (grote kans in de slotfase; bal gaat hoog over) konden scoren, maar dat gebeurde niet meer.

FC Utrecht O19 boekt zijn 1e (thuis)overwinning dit seizoen. Trainer Pronk was duidelijk in zijn analyse: “Dit was niet de beste wedstrijd van onze kant. Wij kunnen zoveel beter, dat heb ik al gezien. Maar goed: bij FC Groningen speelden wij een uitstekende wedstrijd en verloren de partij. Nu speelden wij matig en we winnen ‘m. Dat is voetbal.”

FC Utrecht O19 – De Graafschap A1 3-2
07. 1-0 Hamza Boukhari
27. 1-1 Osama Ben Kaddour
45. 2-1 Joey Papamelodias
60. 3-1 Carlos Groen
75. 3-2 Tom Klein Kranenberg