FC Utrecht heeft in Arnhem met 3-1 verloren van Vitesse. Vitesse kwam in de eerste helft uit een door Christian Atsu genomen strafschop op 1-0. In de tweede helft maakte Steve De Ridder gelijk, ook uit een strafschop. In de allerlaatste minuten van het duel zorgden Mike Havenaar en Davy Pröpper ervoor dat de drie punten in Arnhem bleven.

Trainer Jan Wouters bracht dezelfde elf basisspelers in het veld als vorige week tegen sc Heerenveen. Dit betekende dat Gévero Markiet rechtsachter stond en Mark van der Maarel de rechter centrale verdediger was. De opstelling van Vitesse kende ook geen verrassingen.

De wedstrijd stond in het teken van de eeuwige nummers vier van FC Utrecht en Vitesse. Toen de stadionklok op vier sprong, gingen alle toeschouwers staan en herdachten het overlijden van David di Tommaso en Theo Bos met een minuut applaus. Tijdens de warming-up droegen alle spelers het nummer vier op hun shirt. Dit nummer stond ook op de aanvoerdersbanden van Guram Kashia van Vitesse en Cedric van der Gun van FC Utrecht, en op de trainingsjacks van de spelers en reservespelers.

Vitesse zette vanaf het begin FC Utrecht onder druk met goedlopende aanvallen. Al na een paar minuten stelden Davy Pröpper en Christian Atsu FC Utrecht-doelman Robbin Ruiter op de proef. In de zevende minuut probeerde Renato Ibarra een strafschop te versieren door zich te laten vallen in het Utrechtse strafschopgebied. Scheidstechter Pol van Boekel trapte er niet in. Zeer kort daarna werkte Ruiter met zijn vingertoppen een prachtige kopbal van de vlak voor hem staande Mike Havenaar uit het doel.

Na tien minuten spelen kreeg Steve De Ridder op aangeven van Jens Toornstra de eerste doelkans voor FC Utrecht. Het leverde niet meer dan een corner op. Even daarvoor was Jacob Mulenga geblesseerd geraakt. Hij moest al in de 12e minuut het veld verlaten en werd vervangen door Yoshiaki Takagi.

Vitesse bleef domineren. Na een diepe bal vanaf de eigen helft gaf Christian Atsu een niet te missen doelkans aan Havenaar. De Nederlandse Japanner kreeg de bal echter niet onder controle.

Na bijna een half uur ontstond er een flipperkastsituatie in het Utrechtse strafschopgebied. De bal vloog alle kanten op en leek uiteindelijk tegen de arm van Kai Heerings aan te komen. Van Boekel zag er een strafschop in. Atsu liet zich het cadeautje niet ontnemen en zette Vitesse op voorsprong.

Een paar minuten later werd De Ridder in het strafschopgebied van Vitesse onderuit getrokken. Van Boekel vond de overtreding geen strafschop waard.
FC Utrecht ging beter spelen. Een schot en een kopbal van De Ridder leverden geen doelpunt op.

In de tweede helft nam FC Utrecht het initiatief van Vitesse over. De uitvallen van Vitesse bleven echter gevaarlijk. Ruiter pareerde een kopbal van Havenaar en schoten van Van Aanholt en Davy Pröpper.

Na bijna een uur spelen kwam De Ridder alleen op Vitesse-doelman Piet Velthuizen af, omspeelde hem en schoot op het lege doel. Een inmiddels toegesnelde Vitesse-verdediger haalde de bal van de doellijn.
In de 63e minuut kwam een voorzet van De Ridder op de hand van Guram Kashia en kreeg FC Utrecht een penalty. De Ridder schoot de bal feilloos achter Velthuizen: 1-1.

In het laatste gedeelte van het duel waren de ploegen aan elkaar gewaagd en de aanvallen golfden heen en weer. Vitesse schoot twee keer op de paal.
FC Utrecht kreeg ook kansen. Het duel leek af te stevenen op een gelijkspel.

In de laatste minuten ging het echter mis voor FC Utrecht. In de 86e minuut kwam Mike Havenaar voor Gévero Markiet en zette met een schitterende kopbal de 2-1 op het scorebord. FC Utrecht viel daarna met man en macht aan, maar kwam niet verder dan een hard schot in het zijnet van Bob Schepers.
In de derde minuut van de extra tijd werd het zelfs nog 3-1 voor Vitesse door een pegel van Pröpper vanaf de rand van het strafschopgebied.

Over de gehele wedstrijd gezien was het een terechte overwinning van Vitesse. Dat FC Utrecht in de tweede helft goed terugkwam, geeft hoop voor de toekomst.