FC Utrecht heeft de eerste overwinning (2-0) van het seizoen binnen. Het team van trainer Jan Wouters klopte verdiend het matig en met weinig passie voetballende AZ. Steve de Ridder was de grote man aan Utrechtse kant. Hij tekende na de rust voor beide doelpunten.

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan het duel. FC Utrecht koos na de afstraffing (6-0) vorige week tegen FC Twente voor een risicoloze aanpak en AZ wilde na de Europese reis naar Griekenland niet meteen vanaf de aftrap alle nog aanwezige energie aanspreken.

Het logische gevolg een tamelijk gezapige eerste helft met voetbal uitgevoerd in een zomeravond tempo. De strijd speelde zich vooral af op het middenveld. Bij FC Utrecht had de van FC Twente gehuurde Willem Janssen een positieve inbreng. Hij was vrijwel altijd aanspeelbaar en bracht balans in het Utrechtse middenrif.

Veel kansen leverde dat niet op. Tommy Oar en Steve de Ridder slaagden er met hun vaak doorzichtige acties maar niet in spits Jacob Mulenga in stelling te brengen. Ook AZ creëerde weinig. Doelman Jeroen Verhoeven behoefde nauwelijks in actie te komen. Alleen bij een kopkans van Viktor Elm moest hij optreden.

AZ startte de tweede helft met twee verse krachten: Willie Overtoom en Celso Ortiz. Nemanja Gudelj en Viktor Elm moesten van trainer Gertjan Verbeek in de kleedkamer achter blijven. Veel helpen deed het niet, want FC Utrecht opende kort na rust de score. Dave Bulthuis brak uit op links, waarna Steve de Ridder de bal achter doelman Esteban kon glijden. Niet lang daarna was Jacob Mulenga dicht bij de 2-0, maar Esteban voorkwam dat met een mooie reactie.

Na ruim 20 minuten moest de doelman van AZ wel weer capituleren. Tommy Oar pakteJóhannBerg Gudmundsson de bal af. Steve de Ridder maakte het karwei vervolgens koelbloedig af. Een terechte beloning voor FC Utrecht dat na de pauze in tegenstelling tot AZ wel fel en agressief speelde.

Ook in de slotfase bleef AZ aanvallend machteloos. Maarten Martens kon het tij evenmin keren in het half uurtje speeltijd dat de Belg van Verbeek kreeg.