Op De Toekomst in Amsterdam zat iedereen zaterdag op het puntje van zijn stoel bij de wedstrijd Ajax B1 - FC Utrecht B1. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond er een 2-2 eindstand op het scorebord. Toch ietwat teleurgesteld keerden de mannen van trainer Ruud Heus naar de kleedkamer terug. Omdat concurrent PSV eerder op de dag met 1-0 had verloren bij PSV, zou een zege bij Ajax immers voldoende zijn geweest voor het landskampioenschap.

Toch was het Ajax dat de meeste reden had om teleurgesteld te zijn. Bij winst op FC Utrecht zouden de Amsterdammers de achterstand hebben teruggebracht tot twee punten, waardoor de strijd om het landskampioenschap weer helemaal open zou zijn geweest. En de kans daarop was ook aanwezig, want ondanks het feit dat FC Utrecht het betere team was, kwamen de Amsterdammers twee minuten voor tijd op een 2-1 voorsprong. In de laatste minuut kwam FC Utrecht O17 echter weer op gelijke hoogte, waardoor de voorsprong van vijf punten gehandhaafd bleef.

FC Utrecht begon in Amsterdam voortvarend aan de wedstrijd. Het zette de Amsterdammers onder druk en schiep zich enige mogelijkheden. Zo kreeg spits Jesse van Baal een goede kopkans na een mooie voorzet van Mitchell van Rooijen. De bal ging echter over het doel van Ajax-doelman Joe van der Sar. Diezelfde Van der Sar stond even later ook een doelpunt in de weg van FC Utrecht aanvoerder Junior van der Velden, na een goed genomen vrije trap. De daarop volgende hoekschop leverde niets op. In het verloop van de eerste helft kwam Ajax wat beter in de wedstrijd, vooral omdat FC Utrecht verzuimde om de druk op de Amsterdamse opbouw te houden. Na ruim een half uur leverde dat ook een doelpunt op, toen Reda Boultam geheel vrij kon voorzetten en de mee opgekomen Deyovaiso Zeefuik bij de tweede paal mocht binnenkoppen. FC Utrecht doelman Thijmen Nijhuis kreeg er nog zijn vingers tegenaan maar dat was niet voldoende om een doelpunt te voorkomen. Met deze 1-0 achterstand brak ook de rust aan en dat was voor de trainers Ruud Heus en Robert Wijnands aanleiding om nog even de puntjes op de i te zetten voor de strijdwijze in de tweede helft.

Het elftal pakte dat goed op en ondanks het feit dat FC Utrecht zich niet al te veel kansen schiep, hield het Ajax het eerste half uur na rust goed onder druk. Tot vreugde van de meegereisde supporters was die ene kans na tien minuten ook direct raak. Jesse van Baal draaide weg bij zijn tegenstander en plaatste de bal koeltjes in de rechter benedenhoek langs de aan de grond genagelde Van der Sar.

Naarmate het einde van de wedstrijd naderde verminderde de druk op Ajax en werd FC Utrecht steeds meer teruggedrongen. Toch was de grootste kans zo’n vijf minuten voor tijd voor FC Utrecht. Na een prachtige aanval schoot de voor Rogier Benschop ingevallen linksbuiten Abdelmalik Hemmet echter over. En toen iedereen bij FC Utrecht zich had verzoend met een puntje, want dan bleef Ajax op vijf punten achterstand, leek FC Utrecht het deksel op de neus te krijgen. Een voorzet vanaf links werd ingekopt en hoewel Nick Lim de bal nog van de lijn kon werken was de rebound voor Ajax speler Rayan El Azrak, die Thijmen Nijhuis twee minuten voor tijd kansloos liet: 2-1.

Het tekent de mentale veerkracht van het team van FC Utrecht dat het zich niet gewonnen gaf en nog eens alles uit de kast haalde. En met succes. Odysseus Velanas tekende na een actie van Mitchell van Rooijen voor de verdiende gelijkmaker.

“Dit zijn nou de wedstrijdjes waar je wat van leert, en hoe meer je er daar van speelt des te volwassener ga je worden” sprak Ruud Heus na afloop. “Hoewel de jongens vandaag als leeuwen hebben geknokt, moet ik toch zeggen dat we te weinig hebben gecreëerd om aanspraak te kunnen maken op de overwinning. Een nederlaag was echter gezien het spel van de tegenstander ook niet verdiend geweest, dus was ik wel heel blij met die gelijkmaker”.

Dinsdag a.s. doet FC Utrecht een nieuwe gooi naar de landstitel. PSV is dan op de Herdgang in Eindhoven de tegenstander, aanvang is 18.30 uur.