FC Utrecht heeft in een niet al te hoogstaand duel (1-0) drie kostbare punten veroverd tegen SC Cambuur. Het enige doelpunt werd 10 minuten na de rust gemaakt door Jacob Mulenga. Cambuur eindigde met 10 man na een rode kaart voor Lucas Bijker. Beide clubs staan nu op de ranglijst gelijk met 35 punten.

Voor Cambuur was het de eerste wedstrijd zonder Dwight Lodeweges. De trainer stapte gisteren op na bedreigingen door supporters. De fans nemen het Lodeweges kwalijk dat hij volgend seizoen coach is van aartsrivaal Heerenveen. Assistent-trainer Henk de Jonge neemt tot het eind van de competitie de taken van Lodeweges over.

Ook zonder Lodeweges speelde Cambuur verzorgd voetbal, zonder zich in te graven. FC Utrecht stelde er een veelal opportunistisch spelletje tegenover. Van achteruit werd met lange trappen de fysiek sterke spits Mulenga opgezocht.

Na een sterke start van Cambuur kreeg FC Utrecht halverwege de eerste helft greep op de wedstrijd. Een vrije trap van Jens Toornstra ging maar net over en doelman Leonard Nienhuis moest een schot van Mulenga en een kopbal van Dave Bulthuis onschadelijk maken. Cambuur kreeg een mogelijkheid via Jody Lukoki, maar zijn schot ging voorlangs.

Meteen na de rust was FC Utrecht dicht bij het openingsdoelpunt. Martijn van der Laan, de centrale verdediger van Cambuur, veranderde een schot van richting, maar gelukkig voor hem belandde de bal buiten bereik van Nienhuis op de lat. Aan de andere kant schoot spits Martijn Barto de bal in het zijnet, nadat hij zich knap had ontdaan van keeper Robbin Ruiter.

Na dik 10 minuten viel eindelijk het eerste doelpunt. Op aangeven van Steve de Ridder schoot Mulenga FC Utrecht naar een 1-0 voorsprong. Kort daarop moest Cambuur een tweede tegenvaller incasseren. Lucas Bijker moest met rood van het veld. Met een man meer verzuimde FC Utrecht het duel daarna definitief op slot te gooien. Invaller Juan Agudelo miste een dot van een kans. Gevolgen had dat niet, want het slotoffensief van Cambuur leverde niets op. Met de belangrijke drie punten heeft FC Utrecht wat lucht gekregen op de ranglijst.

Jan Wouters reageerde uiteraard opgelucht na de 1-0 winst van FC Utrecht op Cambuur. 'We zijn er nog niet, maar dit geeft wat lucht,' oordeelde de trainer van de Utrechtse club. Wouters benadrukte hoe belangrijk Jacob Mulenga voor zijn ploeg is. 'Hij is altijd in beweging en aanspeelbaar en pikte weer zijn doelpuntje mee. Ik ben blij dat hij weer fit is.'

De coach was overigens minder te spreken over hoe FC Utrecht met de numerieke meerderheid omging na de rode kaart van Lucas Bijker. 'Je ziet angst binnen de ploeg sluipen. De stand op de ranglijst speelt daarbij een grote rol.'